Hurtig tanke.

Jeg har tænkt lidt igen. Ikke så godt, men nu har jeg jo tænkt tanken...;-)

En bankesensor på en brændstof motor giver jo et signal omkring de 7khz ud når skidtet tændingsbanker.

Hvis nu man kunne...

  1. lave et filter der er justerbart så jeg kun kigger på et konkret frekvensområde, feks 6 til 9khz, alt andet klippet væk, ok måske ikke "klippet" men blot kraftigt dæmpet.

  1. Når der er signal igennem filteret lave en forsinkning af et triggersignal(tændingssignalet). dette vil medføre at når motoren tændingsbanker skrider tændingen bagud, dvs den holder op igen af sig selv. Denne skal selvf gradvist rykke frem igen indtil der er signal gennem filteret, og så står tændingen og "vandrer" frem og tilbage iet konstant niveau af bankning.uskadeligt niveau vel at mærke!

  2. Det hele skal kunne justeres. Max forsinkning, hastigheden hvormed jeg forsinker, og rykker frem igen, hvor kraftigt et signal der kan tillades før kredsløbet "gør" noget ved sagen, et frekvens vindue, og måske et par andre ting jeg ikke har set endnu.

Dette vil være en fin livsforsikring på en turbomotor....meget ala Saabs APC system, der kan justeres til en vis grad, men koster spidsen af en halvstor jetjager.

Det er blot en tanke. Nogen gode ideer til hvordan det skal strikkes sammen?

Henrik

Reply to
Henrik Mortensen
Loading thread data ...

Hej Henrik,

Straffespark!

Har du evt. et link til noget om dem, eller kan du beskrive deres output lidt nøjere ? (Har aldrig rådet med dem, men påtænkte i sin tid at bruge en PX til det samme - det kom dog ikke længere end til papiret).

Hvorfor filter - kommer der andet skidt med ?

Let nok.

Overkommeligt.

Bortset fra sensoren vil det kun koste nogle OP-AMP's ell. lign. og så det løse.

Uden at kende output fra sensoren: Konverter til en lineær spænding og lav et variabelt delay (fx. en 555 som monoflop hvor tiden er styret af en lineær spænding via en OP-AMP og en CCG til opladning af timingkondensatoren).

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

formatting link

Sådan ser den ud når den får et hug(et lille hug) med en skruetrækker. Mens motoren kører er der et tæppeniveau af støj derfra, og når den banker ryger niveauet op med en faktor 3-12 i bankningens frekvensområde. Den eksakte frekvens er cylinderdiameterafhængig. Der findes en tommelfingerregel, jeg ikke lige kan finde på stående fod, men frekvensområdet siger 5-15khz for de fleste sensorer, så midt i er ikke helt galt.

Jeg har ikke lige prøvet at fræse af sted med en kabeltromle og mit antikke rørskop(det ku ellers se ret sjovt ud!), men jeg ved at Saab har lidt problemer med støj hvis man har ødelagt kablet fra sensoren(den er skærmet).

Flere har flyttet APC systemer fra saab til volvo, med forskellige resultater. Fælles er at de har lidt problemer med overfølsomt trigning, og af og til på det forkerte tidspunkt. Så jeg er ret overbevist om at der kommer en masse snavs med på det signal, om ikke andet så iform af motorens mekaniske egenstøj.

Der er eksempler på at et dødt plejlleje kan trigge bankesensoren før man kan høre lejet tydeligt.

Lyder simpelt.

Måske simpelt alligevel.

Ok, En ting af gangen. Første skridt er altså at omdanne det frekvensområde jeg vil se på til en linær spænding.

Passivt variabelt båndpass filter for at komme af med uønsket skidt og derfra i en opamp 1:1 for at undgå at belaste piezoen i bankesensoren, udgangen på opampen lader på en lille udglatningskondensator, og derfra i en opamp 1:eet-eller-andet.

Voila, linær spænding afhængigt af støjniveau.... Helt ud i hampen?

Hvad er en CCG?? Jeg har brudt min hjerne et stykke tid for at hitte ud af det :-( Et bud kunne være en ConstantCurrentGenerator, men det er et skud fra hoften. Det passer da med forkortelsen...!

Henrik

Reply to
Henrik Mortensen

Hej Henrik,

Jeg har så nået at læse en anelse mere om det :) De fleste dokumenter siger 5..7 kHz i den anvendelse.

Ja OK, men at forvente at noget virker når det er skadet, er vel også lige optimistisk nok ?

Prøv at fjerne skærmen fra et tilsluttet mikrofonkabel et øjeblik ;)

Der er et godt .pdf-dokument på:

Selv om man ikke vil bruge en DSP er der god grundviden omkring konceptet.

OK, men hvis det er (næsten) samme frekvens og styrke hvordan skulle man så kunne differentiere på en simpel måde ?

Hvis man har tilsyneladende bankning uden at køre den hårdt, kan man jo blot betragte det som en "skudt leje-detector" og få gjort noget ved problemet :)

Det er det egentlig også :) Det filter du vil have foran - der kan du vælge et tunbart båndpas _eller_ hhv. et høj- og et lavpasfilter.

Til de indledende eksperimenter vil det måske være lettere med separate høj- og lavpasfiltre der tillader fx. 3..10kHz at slippe udæmpet igennem og så skifte over til et båndpas med et forhodsvis højt Q når du kender frekvensen.

Nu hvor jeg er kommet lidt mere ind i det, må jeg lige rekapitulere. Du skal detektere en puls. Først filtrerer du så der ikke kommer for meget andet snavs med og så ser du efter en puls der er større end fx. 3 gange støjgulvet i niveau.

Bufferen ville jeg nok sætte på før filtreringen, men det er bare mig :)

Hvis hvert ping trigger en monoflop der igen oplader en kondensator (for midling af signalet), vil du få en spænding der er et mål for hvor alvorlig bankning der er og du kan så bruge den spænding til at justere tændingstidspunktet med.

Lineær spænding til justerekredsløbet afhængig af hvor meget bankning der er. Et enkelt ping i ny og næ vil ikke ses, mens en konstant bankning vil give et højt output.

Vel skudt :) (Og en CCD er en Constant Current Drain).

Man bruger CCG'en for at få kondensatorens spænding til at udgøre en lineær funktion af tiden.

Håber det blev forståeligt :)

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Yep, deromkring

Yep. Der er ingen grund til at have styring på noget som helst hvis den har splittet lejerne ad. Eksemplet brugt som udtryk for følsomheden. Et knapt hørbart leje har før udløst bankesensoren. Så der er ingen grund til at kunne skelne mellem hvad der er hvad.

det er jo en hel stribe af pulser der kommer væltende, een pr tænding. Så det ER vel et frekvensområde der er tale om, der jo så bliver smækfyldt af en stribe kraftige pulser. Men ok, hvis jeg detekterer hurtigt nok til at fange første puls skulle der jo være justeret inden næste tænding kommer. Ideelt set.

Ja, ok.

Det lyder som noget der er så tilpas besværligt at jeg kan finde ud af at strikke det sammen. :-)

Smart.....Linær spænding over en kondensator er lidt snildt. Jeg var ellers ved at fundrere over hvordan jeg kom forbi den "knapt" linære opladningskurve sådan een har, men det behøver jo ikke blive et problem kan jeg se.

Takker.

Henrik

Reply to
Henrik Mortensen

Hej Henrik,

Du skal jo kun fange dem der er resultatet af bankning, korrekt tænding må give lavere amplitude på sensoren og det er det du skal differentiere.

Det er nu sensorens reaktion på et enkelt ping der ligger på de 5..7 kHz.

En 4-taktmotor med 8 cyl. og 10'000 RPM når op på 667Hz på tændpulserne og der er derfor 1,5ms mellem hver. Hvis du tilpasser integratoren (den kondensator der op- og aflades) til en tidskonstant på 10..20ms (eller hvad eksperimenter kommer til at vise er passende) og justerer til at den giver max. justering ved bankning på hver tænding i dette tidsrum, vil en mindre grad af bankning give tilsvarende mindre justering. Det bliver nok det at finde passende tidskonstanter du skal lege mest med.

Jeg tror som sagt, at du skal regne med en gradvis justering i forhold til antal ping. For kort tidskonstant og den vil banke mere end højst nødvendigt og er den for lang, vil du få mindre kraft end opnåeligt.

Ellers er der jo en newsgroup hvor man kan få hjælp - har jeg hørt ;)

Nej, det er let nok.

Jeg rendte for nogle dage på et diagram jeg lavede, i de glade tændingsdage, over en funktion til at justere tændingen (med en lineær spænding ind). Den kan jeg da evt. få scannet og maile til dig (ikke særligt kønt, det er en "venstrehåndsskitse", men læselig nok :)

Velbekomme :)

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Ja man skal nok lave det så man kan lege med tidskonstanten over et nogenlunde bredt område.

Yep! Kender den godt. Kanon gruppe! Nok den gruppe jeg har lært mest af over tid. Faktisk mere end min elektronik"lærer" kunne lære mig på godt 100 timer!!

Det ville være fint! Når du nu sender den kunne du så ikke smide linksne til "skydebanen" og PWM styringen med. Min puter har været syg, så det jeg ellers havde gemt og passet på blev glemt under tragiske omstændigheder :-( Den PWM styring er ellers snart brugt mange steder. Takker for et skide godt kredsløb! Har bla fået en god svejsekarrussel ud af den, og en fin hastighedsregulering til min hjemmebyggede minisøjleboremaskine til PCB. Er der iøvrigt flere gode diagrammer på dit site der kunne være interessant at snuse rundt i?

Henrik

Reply to
Henrik Mortensen

Hej Henrik,

Check mailbox :)

*ØV*

Glæder mig at det kan bruges :)

Nu ved jeg ikke rigtig hvad _du_ kalder gode diagrammer (jeg er jo nødt til at synes om dem alle ;) eller hvad du finder interessant, så hvad havde du specifikt i tankerne (nævn en kategori, så skal jeg checke hvad jeg har liggende og maile dig evt. links der matcher).

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.