hjælp til simpelt diagram

Suk.. Det er lige gået op for mig at de eneste symboler jeg husker er kontakt, glødepære og ensretter :) så det bliver lidt svært for mig at tegne men..

Jeg er den lykkelige ejer af en chrstianiabike cykeltaxa og ønsker at bygge et lille ledningsnet til lys og et par enkelte strømudtag. Det er min plan at der skal være både 3.V og 12.V samt lidt tænd/sluk.

Her er nogenlunde hvad jeg har planlagt hidtil:

12.V batteri (af forskellig størrelse) 12 -> 3 Volt transformator

2.stk hvide dioder (forlys - 3.V)

1.stk rød diode (baglys - 3.V)

2.stk glødepære (forlys - 12.V)

1.stk glødepære (baglys - 12.V)

2-3 strømudtag på 12.V (til diverse)

1.Stk Horn (Ford A selvfølgelig) 12.V

Batteriet vil være af varierende størrelse så derfor er det nok lidt at tage hensyn til med hensyn til hvilken størrelse sikring der skal anvendes. Det vil være acceptabelt at den skal udskiftes manuelt alt efter hvilket batteri der er monteret på cyklen. Til let brug et lille knallert/scooter batteri og op til et "rigtigt bilbatteri" for de mere strømkrævende opgaver.

3.V - Dioder Årsagen til at mit valg falder på 3.V er at de fleste cykellygter er bygget til dette og jeg overvejet at bruge dem så tæt på standard som muligt. I tilfælde af tekniske problemer eller fladt batteri vil det være nemt at skifte til traditionelle batterier og lygter. Disse dioder skal kunne tænde/slukkes på et panel monteret på styret og det må gerne være alle 3 dioder på samme kontakt.

12.V Glødepærer Disse er delvist tænnkt som "lir" men meget brugbart lir! Foran monteres 2 lygter/spots og bagpå en kraftig baglygte. Disse lygter skal kunne tænde/slukkes seperat for henholdsvis for og bag.

12.V Strømudtag Disse er tænkt til brug for inverter, laptop, fjernsyn eller hvad man nu kunne være tosset nok til at ville anvende. Tænd/sluk via panel på styret er ikke nødvendigt til disse.

Et Panel med kontakter og.... til følgende

1.Stk kontakt til 3.V dioder for+baglys 1.Stk kontakt til 2.stk 12.V glødepære - forlys 1.Stk kontakt til 12.V glødepære - baglys 1.Stk kontakt til 12.V - BÅÅÅTHORN
Reply to
Tom Levin Jakobsen
Loading thread data ...

Tom Levin Jakobsen skrev :

hmmm..... skulle du ikke starte med at bygge en anhænger til alt det legetøj, der åbenbart skal med ?

--
Jan_stevns
Reply to
jan_stevns

Hmmm.. fik trykket send før jeg var færdig desværre :)

Jeg vil lige postet et par links til nogle af de stumper jeg har kigget på og kritik modtages meget gerne.

Som 12 - 3.V omformer har jeg kigget på denne lille sag som jo burde kunne modificeres til formålet

formatting link
Jeg tror næppe det kan gøres billigere men ret mig hvis jeg tager fejl eller i har en årsag til at vælge anderledes

Batteri vil som nævnt variere men to forskellige kunne være

formatting link
formatting link

Baglygten skal jo selvfølgelig være denne

formatting link

Skulle der sidde nogle som vil hjælpe med den slags? Den gode hjælp belønnes selvfølgelig gerne med en god tur for to passager :)

Håber på nogle gode svar.. og tak!

Tom

Reply to
Tom Levin Jakobsen

ja-ja-ja.. Behøver jo ikke at have laptop og fjernsyn med på samme tid vel ;) men har skam overvejet en rigtigt christianiabikes anhænger for sjov.. kunne se herligt ud men tror det bliver nødvendigt at indbygge noget krængningsmekanik først ->

formatting link

;)

Reply to
Tom Levin Jakobsen

Hejsa,

Jeg vil foreslå dig at drive dine lysdioder med en _strøm_-kilde i stedet for en _spændings_-kilde

Spændingskilden har stor sandsynlighed for at brænde dine lysdioder af.

/Claus

Reply to
Claus

Noteret!.. ikke noget med at brænde af eller ud! :)

Jeg har ved nærmere overvejelser indset at det jeg beder om jo ikke bare tager to minutter af modtagerens tid og derfor vil jeg lige forklare at en eventuel "betaling" selvfølgelig er seriøst udført! Alternativt kan vi godt tale kroner og ører men jeg holder nu meget af oplevelser og byttehandler.

Har lavet en lille side med HELE mit spørgsmål samt et par billeder

formatting link

Her er de to ruter som gerne skulle kunnne lidt - Frit valg!

Rute 1:

Rådhuspladsen Københavns latinerkvarter Vor Frue Kirke Rundetårn Regensen Rosenborg Slot Marmorkirken Amalienborg Slot Amaliehaven Nyhavn Kongens Nytorv Christiansborg Børsen Holmens kirke Nationalmuseet Ny Carlsberg Glyptotek Tivoli.

rute 2:

Den Lille Havfrue Kastellet Gefionspringvandet Amalienborg Slot Amaliehaven Kvæsthusbroen Skuespillerhuset Nyhavn Holmens Kirke Børsen Christiansborg Slot

------------------ Den Sorte Diamant Islands brygge Christianshavn Christiania operaen

------------------

Man er vel en smule prof :)

Reply to
Tom Levin Jakobsen

De andre har vist kommenteret at lysdioder kræver strømreguleringog ikke spændingsregulering. En simpel modstand akn løse dine problemer. Eller noget switchmode afhængig af strømforbruget og hvor meget strøm det tager af det samlede strømforbrug og hvor meget mere/mindre driftstid du vil acceptere. Og husk, lysdioder må gerne forbindes i serie, men parallel kræver de ideelt hver deres formodstand, i serie kan de naturligvis nøjes med én.

NEJ!! Brug nogle batterier der IKKE er startbatterier. Dem du linker dér holder ikke til mange cyklusser. De er primært beregnet til starte en motor og ellers lades de op og fungerer som en slags stor udglatterkondensator til det, der måtte kræve strøm. Blybatterier er ikke bare batterier, de fås i mange udgaver alt efter hvad de skal bruges til. Til gengæld duer dem, der er beregnet til cyklisk og/eller standby-brug ikke som startbatterier med mindre man vælger et i typisk bilbatteristørrelse til at starte en lille scooter motor. At starte en motor er noget der virkeligt kræver kræfter, men kun i kort øjeblik, at drive lygter, TV mv. kræver knap så meget men til gengæld i længere tid og batteriet skal derfor kunne tåle at dybdeaflades. Dybdeaflades et startbatteri for meget/for tit sulfaterer det, hvilket vil sige det mister sin kapacitet og dermed hurtigt bliver ubrugeligt.

Kig under blybatterier under de alm. batterier for nogle væsentlig bedre egnede. Og husk en lader, der er beregnet til forseglede / vedligeholdelsesfrie blyakkumulatorer! (samt en lader, der kan lade den valgte størrelse batteri. En lille lader kan godt lade stort batteri hvis man har tålmodighed nok, en stor lader til lille batteri slider for meget på batteriet - og denne information gælder kun blybatterier, andre typer batterier kræver anden behandling)

Mvh Morten

Reply to
Morten

Altså, OP taler om diodecykellygter, der normalt drives af indbyggede batterier. Selvfølgelig skal de,(lygterne), spændingsforsynes da elektronikken ér indbygget.

en masse forældet snak om bly-akkuer.

Exide's Sonnenschein GEL-akku'er kan begge dele, endda over rigtigt mange år. (got the T-shirt) Ekstrem høj startstrøm, og tåler "dybdeafladning" så godt, at de kan indsættes i cyklisk drift.

--
mvh
Orla Pedersen, som i 6 år startede XJ4,2'eren med en sølle aflagt 60AH
 Click to see the full signature
Reply to
Orla Pedersen

Tak for info angående batteritype!

NOTERET.. Men lidt en anden pris hva? :) har heldigvis et blybatteri så i første omgang bliver det ikke 2-3000 Kr for det. Selvom jeg føler mig overbevist om at det er den rigtige løsning.

Kræver et blybatteri en speciel lader? Jeg havde forestillet mig at den lille grimme sag jeg har til almindelige bilbatterier kunne klare den slags? (12v - 5a - 16-80 amph)

Angående lysdiode-lygter.. så har jeg overvejet om jeg blot skulle bruge den elektronik som er indbygget i lygten.. det vil jo igen gøre det lidt fleksibelt... men ellers - serie/paralel montering o.s.v er med i overvejelserne...

Med hensyn til sikring er jeg stadig fuldkommen blank! Jeg vil jo nødig brænde ledningsnet af, køre og lugte af brændt elektronik eller stoppe Hr Hansens pacamaker efter en lille regnbyge... Er der nogen som har et par ord at tilføje til den del?

Så har vi vist også vendt det meste som kunne standse projektet :)

Venligst Tom

Reply to
Tom Levin Jakobsen

Herligt at blive opdateret :)

Så bortset fra at det så ikke lige er dem man oftest støder på ;)

Og her vil et alm. cyklisk bly-gel være klart fint brugbart da det ikke skal starte en stor motor, så ingen grund til at betale for mere end man har brug for.

Mvh Morten

Reply to
Morten

Må indrømme at jeg ikke lige har søgt efter det Sonnenschein, men 2-3000 kr får du rimeligt meget alm. cyklisk bly-gel for pengene.

Ja, den kræver lader til blybatterier :) (og dog, læst nedenunder)

Hvis det batteri du vælger er en lukket type, skal du sikre dig at laderen er beregnet til dette. De mere gammeldagse typer, man hælder destilleret vand på gør det ikke så meget hvis de står og gasser lidt når de lades, så hælder man blot lidt mere vand på.

Men en del lukkede kan det nu også godt lade sig gøre at hælde lidt destilleret vand på, selvom det måske ikke er helt efter forskrifterne (men hvad er der at tabe, hvis alternativet er at sende det til genbrug).

Sorry jeg missede det. Ja, hvis du bruger elektronikken fra en alm. cykellygte er det nok at sørge for at den får 3 el. 6 volt afhængig af antal batterier den kræver. Er det nogle med alm. kontakt kan du fint forbinde 4 ens i serie når de skal kobles til 12 v, så får de 3 hver. Fordelen herved er at du slipper for at transformere spændingen ned, dvs. al energien går til lygterne. De mere "moderne" typer med blink og en IC der leger kontakt skal man passe lidt mere på, for de trækker strøm (omend meget meget lidt) selv når de er slukket og når den første forsøges tændt stiger spændingen på de øvrige og brænder potentielt den fine og meget meget lidt strømslugende kreds af. Her bør du vælge en switchmode hvis du synes der går lige lovligt meget energi til spilde med alm. spændingsregulator. Hvis din ting skal forsynes med 3 volt og du har 12, vil du med alm. gammeldags spændingsregulator brænde 3/4 af energien af som spildvarme.

Hvad forventer du at kunne trække? Hvor mange ampere i alt? Cykellygterne trækker ikke meget, forlygten mest hvis den er alm. pære el. høj effekt lysdiode. Så det er dit fjernsyn eller hvad du vil drive der vægter mest. Så kunne man spørge: hvad trækker fjernsynet og hvis du ikke ved det, hvilken type og hvilken størrelse?

Når du har fundet ud af hvor meget du max vil kunne trække lægger du lidt til og dimensionerer sikringen til det. Så et ledningsmet der kan tåle lige over det du har dimensioneret sikringen til.

En sikring hjælper ikke mod stød. 12 volt vil man under særlige omstændigheder nok lige kunne mærke (såsom gennemblødt sted med tynd hud), men ikke noget der er tilnærmelsesvist farligt. Ved dog ikke hvordan en pacemaker har det, men lader du være med at lade nogle ledninger være uisolerede så er absolut ingen fare.

Mvh Morten

Reply to
Morten

Jo, deet. Faktisk sad der en lille GEL-type akku på min Honda VTR. Den klarede også fint at levere startstrøm. Den havde siddet derpå i 9 år da jeg solgte mc'en. Og der er også en Exide GEL-type på BMW'en

Faktisk tror jeg at udviklingen bare har gjort de ellers "cykliske" GEL-akku så robuste, at de tåler "startstrøms" brug.

Læs ovenfor. GEL-blyakkumulatoren har bevist sin styrke, og er det foretrukne valg idag, når levetid, og lille fysisk størrelse prioriteres.

--
mvh
Orla Pedersen
 Click to see the full signature
Reply to
Orla Pedersen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.