Hjælp til 40A H-bro

Hej

Jeg er ikke den helt store høj-effekt udvikler, men jeg står og skal bruge følgende:

En H-bro som skal kunne klare 40A i nogle sekunder. Typisk 10-20A kontinuert. Den må meget gerne være bygget diskret op af FETs.

Nogen der har noget diagram eller lignende, meget gerne incl. diverse støjabsorbering (skal bruges til DC-motor) af bl.a. forsyning til micro som skal styre broen. Har haft lidt problemer med forsyning som er røget i luften, men mener dog at have løst det med en spole i forsyningen til micro. Men andre velafprøvede ideer modtages gerne !

Skal bare bruges til en hjemmelavet el-bil. Den kører pt. med et relæ som retningsskifter, men det holder ikke i længden. faktisk er det fire relæer i parallel, og gæt hvad der sker NÅR et af relæerne svejser....det er nok derfor den ikke kører skide godt mere...bruger mange sikringer....

På forhånd tak for al hjælp! mvh Kåre

Reply to
Kåre
Loading thread data ...

"Kåre" skrev i en meddelelse news:47b99364$0$15898$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Behold retningsrelæerne og indsæt en enkelt krafttransistor (PWM reguleret) i serie med forsyningsledningen. Så undgår du de store startstrømme i relæerne.

Du kan også lave det med en H-bro, men den har større effekttab og den brænder øjeblikkelig af, hvis der ikke er 112% styr på hvilke transistorer som er åbne på samme tid.

mvh JBH

Reply to
JBH

"JBH" skrev i en meddelelse news:47b9df5a$0$2097$ snipped-for-privacy@dtext02.news.tele.dk...

Den omformulerer jeg lige ;-)

Behold retningsrelæerne og indsæt en enkelt krafttransistor (PWM reguleret). Hvis du så først vælger omløbsretning og derefter skruer op for PWM'en , undgår du de store startstrømme i relæernes kontaktsæt. Sørg for at relæerne ikke kan ændre retning mens motoren kører aht. motorens EMF.

Hvis du i forvejen bruger en microprocessor, kan du nok bruge et portben til at generere PWM signalet. Du behøver såmænd ikke at modulere med mere end ca

50-200hz. Hvis du vil drive transistoren direkte fra en port, så husk at bruge en "digital"power fet transistor, dvs. en som går fuld ON ved 5 volt. Du skal muligvis også være opmærksom på portstatus (0 eller 5 volt) i resetstate.

Alternativt kan PWM signalet laves med f.eks en 555.

Her er et par eksempler.

formatting link

formatting link

Retningsrelæerne indsættes mellem motoren og reguleringen

mvh JBH

Reply to
JBH

Hvorfor har den det? Jeg arbejder med broer, der flytter meget større strømme (150-250Amp og

1.2kV). Men hvis vi laver et realistisk regneeksempel:

Rds-on for en god 50Amp transøster ligger i omegnen af 10mOhm. een for oven og een for neden i broen giver 20mOhm (og de fås væsentligt mindre). Hiver man 15Amp (oplæget hedder 10-20Amp kontinuert) gennem det giver det 4.5watt i varme fordelt over 2 komponenter. Det er IKKE noget at blive dårlig over. Styres det fornuftigt kan det ikke brænde af. Jeg bruger normalt en CPLD eller lignende logik til at sikre at ikke begge transistorer i samme side kan lede. Dermed er der ikke noget reelt problem ved at bruge en H-bro. Det giver tilgengæld mulighed for at accelerere/bremse ved at styre pulsbredde moduleringen i broen. Relæer har Fanden skabt i denne sammenhæng. De er langsomme, og hvis man skifter dem, mens der er "trafik" på strømmen futter man kontakterne af i løbet af kort tid.

Vil Du alligevel bruge relæer, har jeg nogle 100Amp relæser, der kan klappe ved 12Volt på spolen.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Det er just præcis sådan det kører i dag. Eller rettere gjorde. Relæer er aldrig rigtig stabile. De går til på et tidspunkt. Det stor eproblem er at jeg pt. bruge fire relæer i parallel for at kunne klare mosten, men det går rivende galt når et relæ sætter sig = ren kortslutning af forsyning.

Så som sagt vil jeg over på en mere simpel løsning med nogle store FET'er som jeg kan skrue fast på en køleplade, og lodde sammen med tyk ledning. Det sidder i dag på et print, men det er jo et hjemmefusker projekt som der hele tiden ændres på, så der sker jo en bette fejl i ny og næ, hvilket har resulteret i ganske få originale baner på printet. Som forøvrigt er forstærket med ektra ledning.

mvh Kåre

Reply to
Kåre

"Kåre" skrev i en meddelelse news:47ba115e$0$15891$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Ja, det dur ikke at parallelkoble relæ'er for at hæve strømmen. Hvad med et kraftigere relæ, evt en tvangsstyret version ?

Hæ. Kender det godt. Jeg har selv lige arbejdet med en H-bro til en motor (70 amp).Den er styret direkte udfra processorbenene, med buffere imellem, hvilket er fuldstændig tåbeligt, da den mindste ustabilitet i programmet/processoren medfører røgudslip....Jeg kunne ikke ændre designet, så jeg monterede et par thyristorer på gatene at de nederste fet-transistorer, så jeg kan "kvæle" styresignalet hvis strømmen bliver for stor, men som Bo er inde på, så vil en logik løsning som sikrer at fet transistorerne ikke kan tændes parvis være at foretrække.

Du kan selv Google lidt, der er masser af links om H- broer.

formatting link

mvh JBH

Reply to
JBH

Jeg vil meget gerne undgå relæer. Jeg skal gerne kunne bremse motoren (det er jo en el-bil som vejer ~100kg + fører...) og det fungerer i den grad rigtig skidt med et relæ...Det er der vist ikke nogen relæer der tåler. Med en H-bro vil jeg kunne bremse motoren.

Jeg ville egentlig gerne bruge en decideret halv-bro controller ala IRS2183, men jeg kan ikke finde dem til 24V motorstyring. Alternativet bliver nok at bruge en MAX1614 som er en high-side driver op til 26V. Jeg er ikke helt familiær med disse, men den bør kunne bruges.

men andre forslag modtages gerne, specielt mht valf af en half-bridge controller til 24V brug...

mvh Kåre

Reply to
Kåre

For at snakke om lidt andet

Men stadig motor styring...

Har du kikket på segway styring. Google på segway atmel giver en del, fx

formatting link

Og så er der en OSMC gruppe på yahoo: Open Source Motor Control

formatting link

Hvorfor bruge 2 hjul, når man kan nøjes med en enkelt:

formatting link
;-)

--
Christen Fihl
http://HSPascal.Fihl.net
Reply to
Christen Fihl

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.