Hardwiring

Hej

Jeg har købt en gl. rørforstærker, Edison 12, men printpladen har ærlig talt set bedre dage, ikke mindst da ham der samlede den i sin tid var en spasser med en loddekolbe, løse baner mv. og fordi rørene der bliver temmelig varme sad nede i højde med printpladen i stedet for at hejse soklerne op, kunne nemt være sat højere op med afstandsstykker og længere skruer. Da pladen er rimelig stor og jeg ikke har alverden med midler til at lave print med tænker jeg på om man ikke bare skulle hardwire den, da antallet er komponenter er jo ikke voldsom stort...

Jeg tænker på at købe noget print som bundplade, evt. med hulmønster. Ideen er at hardwire den på samme måde som i gamle dage, dvs. hvor komponenterne sidder på loddeøjne eller hvad man nu skal kalde det. Og husker at sætte rørsoklerne 2-3 cm over printpladen i stedet for i pladen ;) Nu kan jeg jo godt bare købe en hel masse loddeøjne og skruer, men tænke på om der var en smartere løsning? Ikke mindst fordi denne type loddeøjne i gamledage var dobbelte... Og hvis man kunne få nogle der passede til mønstret i universalprintpladerne ville det være alle tiders så man kunne slippe for skruerne og besværet med at bore en masse huller osv.

Mvh Morten

--
Min email er spam-sikret, så fjern z og de tre tal hvis du sender mig en 
email.
 Click to see the full signature
Reply to
Morten
Loading thread data ...

Hej Morten

Nu er hulprint større end 100x120 mm. ikke særlig almindelige og hvis de findes koster de nok også en formue.

Få fat i noget glasfiberprint uden kobber, bor den som det oprindelige print og lav forbindelserne med 1 mm. fortinnet tråd på bagsiden.

Eller lav et nyt print, det er ikke så besværlig.

Mvh Max

Reply to
Max

Hej Max

Jeg har nu ikke noget imod at splitte det på en 3-4 print (Strømforsyning, indgangsprint og 2 stk. udgangsprint)

Ja, jeg har forsøgt at scanne printet ind for at lave en kopi og så må jeg printe det af flere omgang. Ikke at jeg synes det lykkes særlig godt, men det kan da sikkert bruges, men skøhedskonkurrence vinder det næppe. Derudover skal jeg have købt ætser osv. Og noget papir til printeren hvis det skal laves på "den super nemme måde" - problemet er bare at printet er længere end et A4.

Hvis du kender en service hvor man kan sende printet hen, så laver de en kopi ville det være alle tiders - blot jeg også får det originale tilbage. Huller skal jeg nok selv lave, bare en reproduktion af banerne ville være super lækkert.

Tror lige jeg kigger forbi Brinck el. Aage Nielsen i eftermiddag hvis vejret tillader det. Det kan være printet kan tegnes i hånden hvis jeg undlader banerne til gløden. De gør nemlig at det nogen steder er lidt crowded. Desuden ville det nu rent teknisk også være en bedre løsning at lade gløden være med snoede ledninger under printet - mindre spændingstab og mindre brum. Gad vide om de i det hele taget har print i de størrelser uden at det er fotoprint?

Mvh Morten

Reply to
Morten

Man kan lave print i metermål hvis man har lyst - blot man benytter sig af den rigtige teknik. Man kan købe film til at "klistre" på alm. printplade og derved lave fotoprint. Jeg har det i 80x500cm baner - mon ikke det er nok :-)

Hvis det ikke er noget der haster til i morgen så send mig en målefast indscanning af printet - så kan jeg se om ikke jeg kan hjælpe dig :-)

--
Vh. Peter Andersen
www.mespilus.dk/salg
Reply to
Peter Andersen

Hej Peter

Det lyder da bare som alle tiders service! Og den vil jeg da sige tusind tak for! Problemet vil dog nok være at at scanne printet ind så andre kan forstå det, da det visse steder er temmelig sort og det derved er svært at skelne baner fra print med mindre man sidder med det rigtige print i hånden. Måske hvis jeg lodder samtlige komponenter ud så hullerne tydeligt kan ses og så tegner tynde streger mellem de huller der skal forbindes??

Jeg vil prøve at få scannet printet ind så det kan ses i weekenden. Skulle der være en hund der render lidt med målene, så går det sikkert nok. Det er jo ikke rumfartspræcision der kræves til de komponenter :o)

Mvh Morten

Reply to
Morten

Hmm, tja min tanke var at smide en indscanning ind i Photoshop/Illustrator og så tegne det efter og radere ud. Evnt. smide det igennem Ultiboard og lave et mere officielt printudlæg til den forstærker (måske andre kunne have interesse?) - men det er lidt afhængig af hvad og hvordan det hele er lavet og ser ud.

Men send mig gerne nogle billeder af det hele - det lyder som om det er temmelig mishandlet. Jeg har ikke prøvet det før, så det kunne være lidt sjovt at prøve at genskabe et print på den måde.

--
Vh. Peter Andersen
www.mespilus.dk
Reply to
Peter Andersen

Hej Peter

Det printprogram jeg bruger har faktisk indbygget funktion til reverse engenering of printplader ud fra et billede af det gamle print. Man henter billedet ind, skalere det så det passer og tegner printet ovenpå, nemt og særdeles effektivt.

Programmet hedder Circad og en brugbar version kan hentes på

formatting link

Mvh Max

Reply to
Max

Jeg har godt læst om det og har også haft det downloadet engang, men syntes ikke jeg kunne hitt ud af at bruge det så jeg endte med at droppe det. Men det kan da være jeg lige skulle kigge på det igen hvis du kan anbefale det.

--
Vh. Peter Andersen
www.mespilus.dk
Reply to
Peter Andersen

Hej Peter

Jeg kan sagtens anbefale det, jeg har de sidste mange år brugt det til mit hjemmefusk og har vel lavet nogle tusinde diagrammer med tilhørende print. Jeg har i jobbet brugt Orcad og Protell, men foretrækker Circad herhjemme, specielt for sin hurtighed og den ekstreme fleksibilitet programmet indeholder.

Mvh Max

Reply to
Max

talt

spasser

varme

er

Ideen

Det var vel det, man kaldte "eye-let boards" ...

Som alternativ til at re-konstruere det originale print-board, kunne forstærkeren bygges med

1) 'tag-strips' - en række lodrette loddeflige på pertinax el. Komponenterne anbringes mellem to sådanne tag-strips. RS Components har tag-strips svjh. 2) 'turret-board' - en glasfiber- eller pertinax-plade med to rækker printspyd ('turrets'), der er 'nittet' i pladen. Komponenterne loddes så til disse printspyd. 3a) komponenternes ene ende loddes direkte på rørsoklens loddeflige og den anden ende loddes på en tag-strip. 3b) komponenterne loddes direkte på rørsoklens loddeflige og noval-soklens 'stel-rør' (i midten) anvendes som stel for de/t pågældende rør-trin.

Når komponenterne monteres direkte på rørsoklen minimeres antallet af lodninger og ledninger, idet man slipper for forbindelsesledningerne mellem rørsoklens loddeflige til et komponentboard (printboard, tagstrip, turret-board etc). Desuden kan signalvejen gøres meget kort. Ulempen er selvfølgelig, at det ikke er så kønt med komponenterne 'stående' på rørsoklen.

Ulempen ved eye-let boards, tag-strips og turret-boards er, at komponenterne fysisk skal have en vis størrelse for at kunne nå mellem rækkerne, og desuden bør have aksiale tilledninger for at kunne monteres korrekt. Disse løsninger egner sig derfor ikke så godt til moderne komponenter, der typisk er beregnet for print-montage (stående kondensatorer etc). Gammeldags boards, strips og komponenter etc kan sikkert købes over nettet i special-butikker for rør-elektronik.

Det enkleste, pæneste og mest ufejlbarlige er utvivlsomt at re-konstruere printboard'et og justere det, så der kan anvendes moderne komponenter, men helt hardwired er det ikke ... ;-)

-- TA

Reply to
TA

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.