forskelle på et analog og digital signal

hvad er forskellen på et digitalt og analog signal?

Reply to
Peter Hasselby
Loading thread data ...

et digital signal kan principielt kun antage 2 værdier (med tolerance på begge værdier på nogle procent) hvorimod et analogt signal kan antage uendeligt mange værdier principielt.

Informationen der indeholdes i et digitalt signal er binære tal 1 og 0. I et analogt signal er informationen hvad som helst...det definerer man selv....

Reply to
Jan Pedersen

et

selv....

Og det er jo også derfor at hvis man kopiere en musikcd vil den 1000'nde kopi være 100% ligeså god som originalen, men hvis man kopiere et kasettebånd vil man sikkert ikke nå over 5-10 kopier så er kvaliteten lig nul.

--
mvh/rg. Christian
"Our enemies are innovative and resourceful, and so are we. They never stop
 Click to see the full signature
Reply to
Christian B. Andresen

Hej Jan,

Ikke uendeligt mange... Et analogt signal består af (bitte-)små trin.

Normalt er det vel _kilden_ der definerer informationen ;)

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Hvor lille er bitte ? Kan man ikke halvere bitte ?

--
mvh/rg. Christian
"Our enemies are innovative and resourceful, and so are we. They never stop
 Click to see the full signature
Reply to
Christian B. Andresen

Meget lille.

Jo altid, så det er et uendeligt antal niveauer, et analogt signal kan antage. At det så ikke altid er muligt at måle det, er jo sagen uvedkommende.

/Hauge

Reply to
Hauge

Ja informationen, men nu snakker vi vel om hvor analogt et analogt signal er.. Et signal består også af støj, hvor lille er den støj?

/Hauge

Reply to
Hauge

Nemlig, det er også min mening.

--
mvh/rg. Christian
"Our enemies are innovative and resourceful, and so are we. They never stop
 Click to see the full signature
Reply to
Christian B. Andresen

"Søren" skrev i en meddelelse news:Xns95596A8D2BC7Boo8ooLooK4iToo8oo@62.243.74.163...

Ævl... - analog er netop en anagram oversættelse af det latine uendelig... Hvis det er trin, er du i et konverteret digitalt signal.

Problemet er blot, at når vi går til bunds i atomar energi ender vi i en trappeskala fremfor en kurve, og derfor i en digitalt defineret værdi. der findes derfor ikke analoger signale, men blot digitale konverterede tilstande med en opløsning opad på exstremt ( uendeligt ) mange bit...

At der så måske findes under 5 instrumenter med den opløsning, precision og følsomhed, er vel underordnet, samt grunden for at "almindelige mennesker" bruger analoge signaler, beskrivelser og termer...

Lars / Viborg

Reply to
Lars Nielsen

Der er jeg ikke helt enig. Hvis man laver en grænseværdi betragtning over hvor mange værdier et vilkårligt analogt signal kan antage, så vil den ikke konvergere, men gå mod uendelig. Først når signalet sampels/digitaliseres kan man snakke som et fastsat antal af værdier. Men på en måde har du alligevel ret da følsomheden på det elektronik der skal arbejde med signalet altid vil skallere signalet ned i et "fast" antal trin.

-- Morten

Reply to
Morten M. Jørgensen

ikke

signalet

Konklusion et analogt signal er et signal der kan antage mere end to værdier :) he

Reply to
Jan Pedersen

værdier

Ikke enig. digitale signaler kan antage mere end 0 og 1 værdier. Det kan du overbevise dig om ved at bruge en simulator. Der optræder også en værdi, der hedder Z, som er højimpedant og en, der hedder X, som viser at signalet er ukendt, men enten 0 eller 1.

Der findes osse logik, der bruger 3 spændingsniveauer:

formatting link

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

formatting link

Og 4 eller 5 niveauer. F.eks. bruge Gigabit Ethernet en PAM-5 enkodning med 5 niveauer (2 bit + et midtniveau til DC balancering) for at kunne sende 1000Mbit/s på 4 par samtidig ved blot 125MHz (samme som for 100Mbit/s "Fast" Ethernet).

SVJH findes der sågar QAM-256 kodning med 256 værdier (8 bit) som bruges til både gamle modemer og til ADSL.

Så forskellen må være at der for et digitalt signal er et endeligt, veldefineret antal niveauer som der skelnes imellem (og korrigeres tilbage til) i modsætning til et analogt signal, hvor enhver værdi er pr definition er unik og korrekt.

Kai

--
Kai Harrekilde-Petersen
Reply to
Kai Harrekilde-Petersen

Hej Christian,

_Meget_ småt :)

Atomer jo, men det er nok ikke hjemme på køkkenbordet ;) Kvanter nej.

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Hej Hauge,

Muligvis, men det jeg svarede på var: "I et analogt signal er informationen hvad som helst...det definerer man selv...."

Det spørgsmål giver ikke rigtig nogen mening før setup'et er kendt og målt

- eller misforstår mine tømmermænd hvad du skriver ?

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Hej Lars,

Selv ævl ;) Hele verden er opbygget af diskrete trin - hvad vi mennesker vælger at kalde det er blot... et valg.

Men selv hvis vi ser bort fra kvanter og atomer... Hvor uendeligt tror du et signal fra fx. et kassettebånd er ? Jeg vil da gerne høre et eksempel på et signal med _ægte_uendelig_ opløsning ;)

I den praktiske verden... Hvor mange bit får du ud af fx. et potentiometer (om det så er fra ALPS) ?

Her i gruppen er vi vel ikke "almindelige mennesker", i hvert fald ikke set med udenforståendes øjne ;)

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Hej Bo,

Jeps, de gamle russiske (koldkrigs-)computere kørte trinært (og vandt en hel del i hastighed på det).

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Hvis du vidste bare en lille smule om casettebånd, og dens virkemåde, så er det faktisk uendeligt, ok afgrænset af max signal ud, men det er også det eneste. Der er masser af støj på, men jeg er meget overbevist om, at du vil kunne måle en hvilken som helst værdi fra udgangen af en casettebåndoptager, uanset om du bruger dit 25½ cifret dvm, eller noget andet.

Nu er det ikke opløsning der snakkes om, ikke som jeg forstår det, men hvor mange værdier et analogt signal kan bestå af.

Du vil få den opløsning, som belægningen på potmeterbanen tillader det, og da der ikke i datablade for potmetre er opgivet en opløsning, må det betegnes som "uendeligt". Mål det selv, hvis du ikke tror det.

/Hauge

Reply to
Hauge

Supplement til Hauge:

Skal vi nu ikke være enige om, at analoge signaler u n d e r i n g e n o m s t æ n d i g h e d e r kan sammenlignes, uanset hvilken form, med digitale signaler?

Der er igen under ingen omstændigheder tale om opbygning af et analogt signal i digitale enheder - altså inden det analoge signal "ødelægges" af en A/D for derefter efter digital "mis"-handling at via en D/A gå tilbage til forsøget med at genskabe et analogt signal.:-)

Filtrering eller begrænsning/niveaumæssig regulering af frekvensområder er ligeledes en ren analog signalbehandling.

Såfremt man på et scop alligevel ser et eller andet, der som en misforståelse opfattes som en "digitalisering", er der sædvanligvis tale om overstyring, samt klipning af signalet at gøre.

Den eneste form for "opløsning" af et analogt signal kan f.eks. på et scop være, hvor man ændrer tidsbasen med en forsinkelse til følge, der "spreder" det samme analoge signal op i en større bredde, men desto smallere båndpas (frekvesområde) til følge.

Gør man det samme med ligegyldigt hvilken form for digitale signaler, vil de altid kunne opløses i små trappetind af f.eks. en sinustone.

De første gange man kunne observere dette, var dengang der blev indført stereogengvelse på radio med stereodekoder - ja det bruger man stadig. Det er jo en fasttømret standard -. Med et dobbelstråle scop ville man konstatere, at højre og venstre kanal "skiftedes" til at spille med ja - gæt engang: pilottonen på de 19 kHz.

Set med digitale øjne var det engentlig den groveste opløsning, da den kun netop skiftede mellem kanalerne i nulpunktet. - svjh.

--
Med venlig hilsen
Karsten H. Jensen
Reply to
KHJ

Jeg kan nu godt lide at sammenligen dem:

Digitale signaler begrænses af samplefrekvens og bitdybde.

Analoge signaler begrænses af båndbredde og signal/støj forhold.

Og ud fra disse værdier kan man beregne hvor meget information der kan overføres.

Reply to
HKJ

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.