Effekt på elektroniske balaster til lysstofrør

Hej

Jeg har en del elektroniske balaster til lysstofrør (f.eks. Philips ETC 258 R/04) som er opgivet til 2x58/50W. Er der nogen der ved om denne opgivelse er max. udgangseffekt, eller om man kan sætte mindre rør på uden de dør for tidligt? Jeg prøvede på et tidspunkt nogle af dem af med 2 stk. 36W rør, det virkede tilsyneladende fint, men jeg ved ikke om det ville holde i længden. Det kunne jo tænkes de er lavet som konstantstrømsgeneratorer, så man kan sætte rør på med en vilkårlig længde, bare de skal have samme strømstyrke. Jeg går ud fra strømmen er den samme i alle T8-rør, og det bare er spændingen der er højere ved de lange rør.

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed
Loading thread data ...

258
e

d=F8r for

=F8r, det

den.

an kan

tr=F8mstyrke.

Hej Nej en drossel-spole er lavet til den st=F8relse r=F8r den er stemplet, du for alt for h=F8j drift sp=E6nding over r=F8ret hvis du bruger en f.eks 58W spole over et f.eks 36W r=F8r, det f=E5r snart en ende. I 97% af alle tilf=E6lde er det l=E6ngden der bestemmer hvor mange W et r=F8r er p=E5, og derfor er det idiot sikret at man ikke kan f=E5 f.eks et 36W r=F8r i et 58W amatur, s=E5 kommer de kloge nok og skal fort=E6lle at der er nogen f=E5 stykker der har samme l=E6ngde med med forskellige W, derfor har jeg ogs=E5 sikret mig og skrive

97% af alle, da dem her med spiciel l=E6ngde ikke er dem du f=E5r med hjem fra byggemarkedet, det er fagfolk der ved hvor de skal bruges og bliver bestilt fra en elgrossist. S=E5 ikke andet end 58W r=F8r p=E5 en 58W spole, du kan i hvisse gamle amature m=F8de 65W spoler, og her kan du godt anvende 58W r=F8r, men levetiden er kortere end hvis r=F8ret havde en 58W spole, da r=F8ret naturligt f=E5r en h=F8jere sp=E6nding, da d= ens effekt er lavere end spolens stempling. =20 Mvh Mpc
Reply to
MPC

Og nu var det så præcis _ikke_ en drosselspole Ulrik spurgte til, men derimod en elektronisk én af slagsen.

Sådan lidt som en moderne sparepære. Får vekselstrøm ind, laver den til jævnstrøm og dernæst til veksel igen med meget høj frekvens. Fordelene er længere levetid på rørene og man slipper for den 100 hz flimren som lystofrør er berygtede for.

Mvh Morten, der desværre ikke kender svaret på Ulriks spørgsmål, bedste bud vil være at finde et datablad for den elektroniske balast et sted på nettet.

Reply to
Morten

Ulrik Smed skreiv:

Et lysrør er i prinsippet en glimlampe, og den fungerer som som to zenerdioder i antiparalell. Spenningen er ca 72V. En elektronisk drossel er i prinsippet en konstant strømgenerator. Når røret er tent, så er motstanden i røret "0". Lengden av røret avgjør hvor mye strøm røret kan tåle. Spenningen er konstant.

I prinsippet kan du kople to rør i paralell, men du må ha en seriemotstandfor å sikre deg at strømmen blir fordelt likt mellom de to rørene.

Dette er mitt bidrag, men jeg påstår ikke at jeg eier sanheten ;-)

HM

Reply to
Harald Mossige

"Harald Mossige" skrev i en meddelelse news:4a716aff$0$6253$ snipped-for-privacy@news.wineasy.se...

Det tror jeg ikke du gør, for man sætter dem normalt i SERIE :-)

formatting link

Lidt generelt om lysstofrør

formatting link

mvh JBH

Reply to
JBH

JBH skreiv:

Det stemmer ikke. Normalt er en elektronisk ballast bygget akkuratt for de rørene den skal drive. En ballast for 2x58W lysrør er bygger akkuratt for det.

Joda. Noe relevant kan du få utav det om du leser om epler når du ønsker opplysning om pærer, men der er nok smartest å søke opplysning om pærer.

HM

Reply to
Harald Mossige

Hm, ja det var netop det jeg var ude efter, men ville selvfølgelig hellere ha' hørt at man godt kunne sætte mindre rør på. ;-)

Jeg kan ikke rigtig finde nogle datablade på de ballaster, hvor der står nogle detaljer om hvad de giver ud af strøm og spænding. Jeg synes det lyder lidt forkert at spændingen skulle være den samme for alle længder rør, og at strømmen er større i lange rør. Det ville være mere logisk hvis det var omvendt, da diameteren er den samme, og samme strøm i samme diameter ville give samme lysmængde per overflade. Er det helt i skoven at tænke sådan? :-)

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

Ikke jeg heller, men jeg søkte på nettet etter byggebeskrivelse for elektronisk ballast; jeg hadde behov fo ballast til 7 stk 18W rør. Microchip har en, og jeg tror ATMEL hadde en.

Ta heller utgangspunkt i at lysrøret er en glimlampe.

HM

Reply to
Harald Mossige

Hvis man forøger afstanden mellem en glimlampes elektroder, skal der så ikke mere spænding til at tænde den og holde den igang?

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

Det er med den som med zenerdioden. Når du når bariærespenningen, så er motstanden nær "0 ohm".

I radiorørenes dager ble glimlamper bygget inn som banlige radiorøt og ble kallet "stabilisatorrør". Der var bare en spenning, 72V.

Når det gjelder elektronisk ballast, så kan ofte lysstyrken reguleres. Det gjøres ved å regulere strømmen i røret. Forsøk å reine noe på det, hvilken seriemotstand du kan bruke.

Jeg tenker meg, at siden spenningsfallet er "konstant" 72V, så kunne kanskje 5 - 10V være passende. Nå er det vanskelig å finne den rette strømmen i røret. Kople opp et 58W lysrør til en elektronisk ballast, og mål strømmen i røret når det lyser. Det blir gjerne vanskelig, siden røret fødes mef høyfrekvens. Jeg har ikke forsøkt å sette meg inn i de delene: har ikke hatt bruk for det.

HM

Reply to
Harald Mossige

Tænkte også på at måle spændingen over et 60cm rør, og et 120cm rør, med almindelig drosselspole. Men så faldt jeg over det her inde på Elfa: (kan ikke linke derind)

" Fremstille: Osram Type: QTI 2X28/54

Elektronisk forkoblingsenhed for ét henholdsvis og to lysstofrør med effekt fra 14 W til 80 W. Giver et blinkfrit lys og lavere energiforbrug. Beregnet til de fleste lysstofrør, både T5/16 mm og T8/26 mm. Det er også muligt at drive High Output (HO) og High Efficiency (HE) lysstofrør med samme enhed. Forkoblingsenheden finder automatisk ud af, hvilken type lysstofrør der benyttes, samt hvilken effekt det har, og tilpasser efterfølgende driften. Anvendelse af ''cut-off'-teknik" giver øget levetid af lysstofrøret og reducerer effekttabet. Automatisk afbrydelse ved slidte eller gamle lysstofrør. Forkoblingsenheden kan også drives med jævnspænding og egner sig til anvendelse i nødbelysningssystemer. "

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.