dk - teknik - elektronik ... må være min mentor...

som foreslået..

Jeg er ret ny hvad angår elektronik.. og udtryk .. Jeg har dog styr på strøm i forbindelse med elektrikker ..

Til at starte med ville jeg gerne have noget forståelse for de enkelte enheders navne. Det er nok nemmere når man ved hvar TRIAC osv står for .. og gør .. end det er bare at bruge dem.

Jeg kunne godt tænke mig at arbejde hen imod noget af det mere avancerede som kræver/bruger chips som kan programmeres til en masse forskellige ting..

Men til at starte med vipper jeg mellem to små projekter.. Hvilket er smartest og nemmest at starte med ?

Projekt 1. En kasse med 3 timere i. Timerne skal starte på 0 og tælle til bestemt antal sekunder (skal kunne specificeres pr timer) Timerne skal starte når man holder en knap inde.. (slutter kontakten) Hvis en timer når det fastsatte antal sekunder skal den slutte et relæ (et relæ pr timer) Timerne skal stoppe når kontakten brydes. og her skal alle relæer også brydes.

Projekt 2. Lysstyring til konens nisse-landsby Forestiller mig noget i stil med en lille kasse .. med evt 8 outputs (til en enkelt lysdiode hver) Hvert output skal så simulere folk er hjemme i huset ved at tænde og slukke tilfældigt.. og være tændt og slukket i tilfældig tid. Går ud fra at der skal krympes noget ledninger med diode i den ene ende.. og et tobenet stik i den anden ende, til nem forbindelse..

Projekt 2 er nok i virkeligheden nemmest.... hva siger i ?

//Lars

Reply to
Lars Andersen
Loading thread data ...

"Lars Andersen" skrev i en meddelelse news:491adb93$0$56791$ snipped-for-privacy@dtext02.news.tele.dk...

Ingen af de 2 projekter du nævner er lette oplagte begynder-projekter, når du er helt grøn og gerne vil lærer lidt om de enkelte komponenter. Begge dine projekter blive enten en microcontroller, hvor du selv skal skrive software, eller temmelig mange TTL-kredse der forbindes sammen (selv ville jeg bruge en microcontroller). Start med noget helt simpelt, f.eks. at få en lysdiode til at blinke med en astabil multivibrator eller en helt simpel timer, der trækker et relæ i x-sekunder (monostabil multivibrator). Dine ambitioner er alt for høje til at starte med, så jeg tror hurtigt du opgiver, hvilket vil være synd.

Reply to
Allan Soerensen

Lars Andersen skrev i en meddelelse:

Projekt 1. kan du lave ved hjælp af f.eks. CMOS kredsen 4040 eller hvis du vil have en med indbygget oscillator kan du vælge 4060 istedet. Der findes en masse eksempler på timere på nettet med disse to kredse. Prøv at kig på databladene og på div. konstuktioner. Jeg mener ikke at projektet er et nybegynder projekt, men syntes selv du skal have mulighed for at vurdere det. :-)

Projekt 2. her springer ordet tilfældigt mig i øjnene, i min verden er noget der faktisk vitterligt er tilfældigt ikke simpelt! :-)

Begge dele kan selvfølgelig laves med i programbar kreds.

Jeg vil som andre foreslå at starte med at bygge en astabil multivibrator og lære at forstå den, det er en virkelig god start og grundviden. :-)

Mvh Gert K.

Reply to
GK

Så kan jeg anbefale følgende side:

formatting link

Mvh Hauge

Reply to
Hauge

Lars Andersen skriver:

Basic elektronik...

Start med en AMV....

Ingen af de 2.

3 stk S 110 166 724, Combi Timer, 24 volt, så er den skid slået.

Gør det selv, er en række timere i byg-selv udgave, enten i one shots, eller som ellers foreslået.

Det var så 8 kredsløb af AMV slagsen du skal bygge der.

Faktisk en fin begynder opgave.

formatting link

Klaus

--
 Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
   Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
 Click to see the full signature
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Et godt udgangspunkt for læren om de forskellige komponenter vil nok være bogen "Elektronik Ståbi".

Hvis du googler på den, vil du finde et hav af forskellige muligheder for erhvervelse af den og til vidt forskellige priser - brugt som ny.

--
Ha' det rart
Karsten H. (7870)
 Click to see the full signature
Reply to
Karsten, OZ1GB

Nu har jeg aldrig læst i den, men står der noget om at de fleste komponenter fungerer, så længe man sørger for at holde røgen inde i selve komponenten? ;)

Mvh Hauge

Reply to
Hauge

Lars Andersen skrev:

// Som en god introduktion til analog elektronik kan anbefales "Analog elektronik 1 & 2" fra Industriens Forlag. Disse bøger, der anvendes på de tekniske skoler, gennemgår på en meget letforståelig måde grundbegreber, grundkoblinger, nødvendige formler etc. - startende fra scratch frem til mere avancerede emner som switch mode power supplies etc. For de enkelte emner er bøgerne indelt i delafsnit, startende med en introduktion, en gennemgang af anvendelsen og endelig en teoretisk udredning.

Mvh. Bjarne L. //

Reply to
BjarneL

Alternativt er "Anvendt Elektronik 1" af Jan Soelberg (Jostykit) fra aller først i 80'erne, den er endnu nemmere at gå til. Den findes sikkert stadig på biblioteket.

Havde forøvrigt selv Erik Hücke som lærer på teknisk skole i Århus ;O)

Mvh Hauge

Reply to
Hauge

Hej Lars

Jeg har samlet lidt elektronikbøger i elektronisk form, send mig en postadresse, så sender jeg dig en CD med dem på. Så kan du selv læse dem eller vælge at få dem læst op i Adobe Reader.

--
Mvh Max
Reply to
Max

Dem vil jeg også gerne anbefale. Egon Rasmussen der er forfatter til bøgerne er meget pædagogisk i sin undervisningsform og bøgerne bærer kraftig præg deraf :-)

--
Mvh
Jesper Poulsen
Reply to
Jesper Poulsen

Selv det simpleste kan blive for avanceret.

--
Ha' det rart
Karsten H. (7870)
 Click to see the full signature
Reply to
Karsten, OZ1GB

Forfatterne til de 2 bøger var nu Erik Hüche og Mogens Probst i fællesskab.

Reply to
Allan Soerensen

Jeg forvekslede dem med Analogteknik 1 & 2, der nu er blevet samlet i én bog.

formatting link

--
Mvh
Jesper Poulsen
Reply to
Jesper Poulsen

Lars Andersen skrev:

Til de helt små projekter er PICAXE systemet super, det er en "langsom" chip der kodes i BASIC, men et fint sted at starte.

-Der kræves meget begrænset hardware for at programmere dem, og man kan komme igang for under 200kr, inkl. de første par chips.

formatting link
-> "Enter the store"

20-m er en fin begynder chip, med 8inputs på den ene side og 8 outputs på den anden (20kr plus porto), kræver blot serielkabel, 2 modstande og et stik for at programmere dem, men køb evt. en starter pakke.

Så kan man gå videre til PIC-c/arduino/arm senere når man får brug for mere struktur eller hastighed.

Reply to
Jan Nielsen

Jan Nielsen har bragt dette til os:

Hejsa, bare lige mit indspark.

Jeg er selv begyndt på pic programmering.

Her vil jeg klart anbefale velleman's kit 8048 som er en pic brænder op til 28pinc pic, der er lidt kontakter og lysdioder at gøre med.

Der er en enkelt pic med mener det er en 16f627 fin lille ting dog "kun" med 1 Kb flash. Det koster ca 300 kr for et samlesæt. Dertil kommer et rs232 kabel (Og en computer der har rs232 udgang, der kan IKKE bruges en usb til rs232, og en 15v psu.

Hos

formatting link
kan man downloade en Pascal, C eller basic compiler, der dog max kan lave et prg til en pic på 2 Kb. (derefter må man købe compileren)

Min mening er at en pic i dag, på en nem måde kan erstatte en hel del elektronik, f.eks for at få en led til at blinke kræves der kun en pic, modstand og en led, også selvf. lidt programmering (Ca 10 linier).

Men selvf. skal man have den basic viden i orden.

Som et lille indspark mere, kan man på pic's hjemmeside microchip.com, bestille op til 8 samples af udvalgte pic kredse.

Det var bare min kommentar, og ja har i lyst så brug de information i har fået her :-) eller også er i velkomemn til at springe let hen over dem.

Med venlig hilsen Allan Madsen

Reply to
Allan Madsen

Som også allan siger, er en astabil multivibrator nok et meget godt sted at starte..

Om ik andet så for at lære lidt.. Det med programmering af processore, generer mig ikke da jeg programmerer til hverdag..

"GK" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@news1.webhosting.dk...

Reply to
Lars Andersen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.