DC motor som dynamo

Jeg skal lave et projekt med en fjernstyret flyver, som skal fyldes med en del strømkonsumerende elektronik. For at undgå at fylde for mange tunge batterier i havde jeg overvejet at lave lille strøm generator.

Jeg havde tænkt at man kunne bruge en brændstof motor til modelfly og forbinde den til en DC motor med ca. samme omdrejnings tal som brændstof motoren og så bruge motoren som dynamo. Der skal selvfølgeligt nok reguleres og glattes en del efterfølgende, men det er der da råd for.

Da denne del af planen stadig kun befinder sig på ide niveau, ville jeg lige høre om der er nogen som har prøvet noget tilsvarende eller ville kunne komme med nogle umiddelbare råd.

Venlig hilsen Hans

Reply to
Hans
Loading thread data ...

Jeg læste på et tidspunkt i EPE om en projekt, hvor de brugte en stepmotor til at lave en træk op lommelygte. Måske kunne du bruge noget der fra?

--
Lasse Jensen [fafler at linuxmail dot org]
Reply to
Lasse Jensen

Hej Lasse

Tak for resons - det lyder ikke som om der er helt nok knald på det omtalte system, men det kunne da være interessant om de havde gjort nogle erfaringer jeg kunne bruge.

Hvordan kommer man i nærheden af det der EPE du omtaler (hvad er det?).

Reply to
Hans

reguleres

lige

Jeg skal lige have den een gang til: Vil du har en ekstra motor, til at trække en generator, eller vil du trække den med en rem fra flyets hovedmotor?

-hvor megen effekt skal du bruge og i hvor lang tid (jeg er lidt nysgerrig: til HVAD?) Hvad må det veje?

En lille fly motor har jo et ret højt omdrejningstal, og det skal generatoren jo tilpasses, med mindre der er en nedgearing (remtræk, tandhjul ...)

Har du undersøgt andre batterimuligheder, som f.x. de batterier, der bruges i bærbare PC'er?

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

"Hans" skrev i en meddelelse

EPE = Everyday Practical Electronics

formatting link

rigtig fedt blad

stepmotor

det er i march 2003 arktiklen hedder Wind-Up Torch Mk. 2

--
Venlig Hilsen
Michael Meidahl Jensen
 Click to see the full signature
Reply to
Michael Meidahl Jensen

Stepmotorer er bedst ved meget lave omdrejningstal. Jeg tror ikke de er egnede som dynamo ved så høje omdrejninger. Hvad med at bruge en af de elmotorer til netop modelfly? De er robuste og med meget tykke viklinger, der giver stor strømstyrke og en passende spænding ved høje omdrejninger. De er også lette i forhold til den effekt de yder. Hvis man kunne sætte den i forbindelse med propel-motoren var det jo også en vægt-fordel, i stedet for at have to brændstofmotorer.

--
Ulrik Smed
Denmark, Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

Hej.

Generator systemet findes af købe som et standard system. Jeg kan bare ikke finde linket !! Som jeg husker det er prisen omkring 1500 - 2000 kr.

Men hvorfor en generator, med de 4 - 5 celler som vi normalt bruger, kan du idag på 200 -250 gram få ca. 3300 mAH med op. Det rækker til ca. 3 A i 15 min (som jo i de fleste tilfælde er det der er brændstof til)

Hvis du skal bruge mere strøm og samtigig højere spænding vil det, med en generator, ret hurtigt gå dramatsik ud over motoren's effelt - du ska ikke regne med mere end max .50% virkningsgrad i genereatoren så f.eks 50 w ud, vil betyde 100W ind - selv med en god 10cm3 er dette over 5% af motoreffekten.

Køb nogle gode batterier (f.eks GP 3300 SCHR) og en god 12 v lader (F.eks en ag modellerne fra Schulze) så kan du lade batterierne efter hver flyvning. Du kunne evt også købe LIPO celler - der får du ca dobbelt så meget kapacitet til samme vægt (Schulze laderen klarer også ladningen af disse)

Søren

en

trække

nysgerrig:

tandhjul

bruges

Reply to
soren Kjaer Nielsen

Lyder som et spændene projekt, men jeg tror ikke at en generator er en pålidelig løsning, samt at du opnår nogen vægtmæssig gevinst derved, medmindre at dit projekt er over modelfly størrelse . Der er særlige lovmæssige regler, når vægten kommer over 7.0 kg. Mit bedste forslag er at bruge opladelige li-po batterier. Energi tætheden er vel efterhånden omkring 3 , hvorimod diesel er omkring 13, men til gengæld har du sparet vægten fra generatoren og spændings udjævneren . Ellers prøv at spørg på

formatting link
. Dette er det rette forum omkring modelfly spørgsmål . Ellers må du komme med flere detaljer omkring dit projekt .

"Bo Bjerre" skrev i en meddelelse news:41220e11$0$13848$ snipped-for-privacy@nntp05.dk.telia.net...

en

trække

nysgerrig:

tandhjul

bruges

Reply to
Lars Kierkegaard

Hvis man kunne sætte den i

for

Hardcore løsningen her er jo at installere et par permanentmagneter i motorens propelmedbringer, og arrangere en stator med poler/viklinger rundt om propelmedbringeren. Så er man ude over problemet med trækket af generatoren, og løsningen er meget kompakt, og kan bygges så let som du ønsker det.

Det strømtræk du har behov for er jo til servoer og modtager(korrekt?) og kan jo så klares med meget små celler, forudsat du kan levere resten med generatoren.

Det kan laves rigtigt smart, hvis man vil.....

Mvh Henrik

Reply to
Henrik Mortensen

Det tænkte jeg også på, i bedste knallertsvinghjuls-generator-stil. ;-)

Ja, det er nu rart at kunne styre hvis motoren skulle gå ud, så man vil jo nok stadig ha' nogle små backupceller, bare lige til at lande pænt med. :-)

--
Ulrik Smed
Denmark, Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

Hej Hans og andre

Kan du ikke oplyse hvor meget strøm du skal ca bruge, og i hvor lang tid? Som de andre også skriver kan man få gode lette batterier med meget kapacitet. Ekstra brændstof, ekstra motor og generator vejer også.

Du kan evt bruge en alm DC motor fra en model racerbil, de er gode og kan også bruges omvendt som generator, bare de har permanente magneter. Sådan en vil passe direkte i omdrejninger til en brændstofmotor. Ved dog ikke helt hvilken spænding de giver ud!

Hvad med at bruge solceller på flyveren, som Ulrik har skrevet lidt om i et tidligere spørgsmål. Hvis du skal bruge mange kan du jo bygge et svævefly eller luftskib med solceller på, og trække det efter hovedflyveren.

MVH

Torben

Reply to
Torben V. Mogensen

Har du overvejet en stor, langsomtgående propel?

--
Med venlig hilsen
Jesper G. Poulsen
Reply to
Jesper G. Poulsen

Takker for mange indlæg,

Projektet går ud på at der skal laves et autonomt styret fly, som skal kunne følge en forudbestemt rute. Det er vist noget med en Amerikansk konkurrence, det er ikke mig som er tov holder. Jeg hjælper blot til med problemer med ledninger på.

Der skal installeres en lille computer muligvis industri PC, med GPS og noget gyro værk, der skal desuden sidde nogle kameraer til billede genkendelse af terræn.

De vil have at flyet skal kunne flyve i flere timer og jeg forventer at elektronikken bruger 2-4A ved ca. 12V.

Flyet som skal bruges er vist ret stort, så det kan bære en del. Alle de praktiske ting vedrørende lovgivning m.h.t. at flyve med store fly er der vist styr på.

Det meste foregår stadig på tegnebordet, de er vist begyndt at arbejde på en hjemme side jeg vil lægge et link når jeg får den.

Venlig hilsen Hans

Reply to
Hans

en

Jeg ser frem til et link, gerne sendt direkte til min mail. Det lyder som noget passende vanvittigt til at jeg kunne finde på at deltage.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.