cadmium vs metalhydrid i scanner

Halløj gruppe

Jeg har skrevet et lille indlæg i scanner nyhedsgruppen vedr. min batteripak til en nyindkøbt radioscanner, men jeg prøver også lige at lufte nogle af spørgsmålene her, eftersom scannerfolk/lyttere jo ikke nødvendigvis er elektronikinteresseret.

----------

Jeg synes normalt ikke at elektronik der skal oplades volder mig problemer, men min nyindkøbte scanner Uniden UBC 280 har en batteripak, bestående af 4 seriekoblet nikkelcadmium akkumulatorer, hvor jeg ikke har føling med hvornår den lader op - og hvornår den er fuldt opladet (jeg kan ikke engang mærke at den blive varm).

Scanneren har nemlig ingen indikation af opladningen på displayet, ej heller med en lysdiode. Jeg har hørt at man helst ikke skal ladde længere tid end nødvendigt med nikkelcadmium, er det korrekt?

Batteripak'ens data er: DC 4,8V og 800mAh og trafoen/AC adapterens output er

12V 200mAh. Adapteren sættes i scanneren og ikke direkte i batteripak'en. Eftersom de to DC spændinger ikke er ens, betyder det så at der sidder et laddekredsløb inde i scanneren?

Og i bekræftende fald betyder det så at man ikke direkte kan udregne hvornår akkumulatoren er fuldt opladet?

Hvorfor sætter man nikkelcadmium akkumulatorer i moderne elektronik, når nu cadmium er så giftigt? Er nikkelmetalhydrid dyrere?

Batteripak'en sidder fast med et lille 2 polet plaststik, garanteret en standard, og kan derfor let udskiftes. Men man kan vel ikke udskifte direkte til 4 stk. nikkelmetalhydrid i AA str., selvom man oplader dem i en metalhydridoplader uden for scanneren - for når AC adapteren sidder i scanneren, oplader den samtidig batteri pak'en - og så vil man pludselig få et ladde-kredsløb der er tilpasset nikkelcadmium, men som ladder på nikkelmetalhydrid - og det er ikke så sundt vel?

Se det var mange spørgsmål på een gang - kommentarer modtages med meget stor tak :-)

Mange hilsner Peter

Reply to
Peter Kock Henrichsen
Loading thread data ...

Du tager ikke højde for spændingen? Betyder det at man kan lade med højere spænding end den som er påtrykt akkumulatoren, når blot strømmen begrænses?

Og hvad er det nu lige man altid bliver advaret mod, er det at lade NiCa celler på en NiMh lader (er det ikke noget med at de kan eksplodere hvis de får for meget strøm)?

Mens det modsatte godt kan lade sig gøre, men blot er lidt uøkonomisk og upraktisk fordi det tager 6 gange så lang tid?

Ok , forståeligt.

Reply to
Peter Kock Henrichsen

"Jesper G. Poulsen" skrev i en meddelelse

Altså en laboratoriestrømforsyning med variabel strømbegrænsning ??

--
Venlig Hilsen
Michael Meidahl Jensen
 www.Tidsfaktoren.dk  Email mmj@SPAMFRItidsfaktoren.dk  (Fjern SPAMFRI)
Reply to
Michael Meidahl Jensen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.