Bildynamo

På trimsykkelen min har jeg montert en modifisert bildynamo som belastning: Regulatoren er tatt bort, og magnetiseringen er en (variabel) strømgenerator. Den er innstillt på 0,7A.Utgangen fra dynamoen er belastet med 4 ohm. Når jeg er ute og "sykler, har jeg tilloplet et voltmeter på utgangen av dynamoen.

Dist "sykletur" atartet med -0,4V, og spenningen steg meget sakte. Etter

10 min. var den steget til 4V, og etter 20 min til 5,5V.

Jeg undres om der kan være er en "restmagnetisme" i statorviklingene, slik at jeg må ha rett polaritet på magnetiseringen og rett omdreining på rotoren.Jeg har tydeligvis for lite kunnskap om bildynamoet.

HM

Reply to
Harald Mossige
Loading thread data ...

Den 27-09-2012 22:59, Harald Mossige skrev:

Det er formentlig mange år siden at biler var forsynet med dynamo. Jeg husker ikke at have set en siden 1960'erne. (En dynamo leverer jævnstrøm)

Nyere biler end det, har en generator, den leverer vekselstrøm, som sendes gennem en ensretter for at få den ønskede jævnstrøm til at lade akkumulatoren og forsyne bilens forbrug.

En generator består af en roterende magnet, og nogle viklinger kobbertråd, som fra magneten inducerer strøm i.

Tricket er, at magneten er i virkeligheden en elektromagnet, som forsynes fra laderegulatoren, så der leveres netop den strøm (og spænding) der er behov for. Man kalder den en stator.

Min tanke er, at du har frakoblet laderegulatoren, så statoren ikke forsynes med en til formålet defineret strøm. Magnetismen vil være et produkt af nogle tilfældige faktorer, derfor dine tilfældige målinger.

Du skal finde ud af hvordan du får tilført statoren en konstant spænding, (måske bare tilslutte 12 V direkte) så vil udgangsspændingen fra generatoren være proportional med omdrejningerne.

Er der derimod stadig en indbygget laderegulator i generatoren, som du ikke har fået neutraliseret, vil du ikke kunne få en fornuftig udlæsning på dit instrument.

/Claus

Reply to
cbp33

Den 14-10-2012 00:59, snipped-for-privacy@hotmail.com skrev:

Ensretteren er som regel indbygget i generatoren, derfor forvekslingen.

Jeg tror mere på at det kaldes en rotor. Modstanden i rotoren er konstant.

--
Uffe
Reply to
Uffe Bærentsen

Statoren skal ikke forsynes med en spænding. Den leverer generatorens output. Rotoren, der med et par slæberinge forsynes med en strøm, leverer magnetiseringen. Mere strøm, større felt, og dermed større effekt kan statoren aflevere til den trefasede ensretter.

Ved at styre strømmen i feltviklingen, kan man styre den spænding, der ligger over belastningen. Ud over feltet er udgangsspændingen proportional med omdrejningstallet. Højere omdrejningstal, højere spænding. Derfor regulerer man feltstrømmen, så man uanset omdrejninger kan have en konstant spænding i bilen. Og fejlagtigt er der stadig nogle mekanikere, der kalder den indretning for et "laderelæ".

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Sorry, det er selvfølgelig rotoren der styres fra laderegulatoren, ikke statoren, som i rigtigt skriver. Skal man have variabel spænding ud af sådan en er man nødt til at sætte en konstant spænding på rotoren, i stedet for den styrede spænding fra regulatoren.

/Claus

Reply to
cbp33

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.