Beskytte processor indgang...

Hej...

Jeg har et bette problem jeg har siddet med i et stykke tid nu og kan ikke lige se nogen real løsning på... (med få komponenter)

jeg har indgang der skal trækkes til stel af et udvendigt relæ jeg har så koblet en optocoupler med Anoden til 5V igennem 470R modstand og kathoden direkte ud til klemmerækken og det virker rigtigt godt ... MEN ! når en elektrikker skal montere det sker det jævnt tit at de kobler +24V ind på den indgang og så eksplodere optocoupleren pga. revers spænding... så sad jeg og tænkte ... jeg kobler sgu en smd diode i anti parallel men så vil der jo løbe en led strøm igennem den diode ((24V-Vf-5V)/470R)*(24V-5V))=959mW og jeg har ikke plads/lyst/råd til at sponsorere 1W dioder på sådan noget...

Er der nogle som har nogle ideer ?

M.v.h. Lasse

Reply to
Lasse Madsen
Loading thread data ...

Håber ikke jeg har overset noget :-)

+5V | .-. | |470R | | '-' 1N4148 | IND --|
Reply to
Lars G

HAHA !

Selvfølgelig !

Jeg vidste jeg ville sidde og flå mig selv i håret når jeg så løsningen :O)

Takker Lars ...

/Lasse

Reply to
Lasse Madsen

Hej

Hva' mæ og sætte en diode i serie med din LED'en i optokobleren, så kan du nøjes med en lille diode som reverse beskyttelse, f. eks 1N4148 begge steder?

Mvh

JG

"Lasse Madsen" skrev i en meddelelse news:csbrrq$1cum$ snipped-for-privacy@news.cybercity.dk...

Reply to
Jens Gydesen

Denne løsning har jeg brugt meget.

Vin+ O----+ | +---O Load +---O | g |--+ d +--| | |--+ s | | | _|_ | | | +--->| | |_| | Gnd O---+

Vin+ 3V-30V DC BF256A 5 mA BF256B 10 mA BF256C 15 mA

MVH SanMann

Reply to
Sanmann

Det bør du altid gøre under alle omstændigheder, da optokoblerens emitter ikke bryder sig om ret høje spændinger med den forkerte polaritet. En enkelt burst- eller surge puls vil med sikkerhed enten kunne dræbe eller skade din optokobler.

Jeg vil foreslå at du forbinder en stor fed tranzorber helt ude ved klemmerne før formodstanden. Tranzorberen kan feks. være en SMBJ5V0A eller en SMBJ6V0A. Den vil på samme tid beskytte din optokobler mod reverse spændinger, overspændiger samt Surge pulser.

Hvis der er tale om industriel elektronik ( du taler om elektriker ) bør du under alle omstændigheder gøre dette, ellers lever din optokobler med garanti ikke ret længe. I øvrigt bør du dæmpe burst pulser med en 10nF direkte over optokoblerens emitter ( anode og katode ). Yderligere vil en 100nF kondensator og en passende modstand mellem basis og emitter på optokoblerens udganstransistor, være godt. Du bør også lave noget filtrering af signalet i din processors kode ( hvis det er et microprocessor system ). Hvis ikke vil burst signaler med garanti aktivere din indgang med jævne mellemrum, hvilket vil vise sig som periodiske fostyrrelser af din elektronik.

Simple midler til en samlet værdi af 10-15 kr.der ikke bør udelades. I øvrigt er det nødvendigt med sådanne midler hvis din konstruktion dels skal virke efter hensigten, og dels overholde gældende EMC lovgivning.

Hvis du fører et 5V signal ud af din konstruktion, og gennem et eksternt relæ forbundet af elektrikkeren, bør du også sikre denne mod forstyrrelser. En tranzorber og et T-filter vil hjælpe dig her. I øvrigt bør du ALDRIG føre en microprocessors 5V forsyning ud af konstruktionen på denne måde, da det er opskriften på katastrofe.

Hvad med at lave indgangen om til en 24V indgang i stedet. Eventuelt som et lille 24V relæ på dit print, med spolens udtag ført ud i stedet. Forsyningen til at trække relæ eller optokobler kommer så ikke fra dit kredsløb, men ude fra tavlen eller hvad det nu er der bliver tilsluttet.

--
Med venlig hilsen

Lars M. Johansen
 Click to see the full signature
Reply to
Lars Johansen

Hej Lars,

Emitteren på optocoupleren er forbundet til processorens stel, collector er forbundet til 5V med en 10K modstand hvor på der tages output til processoren.

Er det ikke vildt "overkill" ?

Ok jeg har bare aldrig haft problemer af samme skuffe før (hvad jeg ved af, ihvertfald)

Den er noteret.

Basis er ikke ført ud på min optocoupler.

Det er lavet.

Der er intet sted ført +5V ud af styringen.

Det har der heller aldrig været tale om...

Kundens specifikationer... på noget hardware de har i forvejen ... Indgangen trækkes til stel af et relæ på deres print ... dette kan jeg ikke ændre på...

I mit system er det kun stel som er fælles i.o.m relæet trækker indgangen til stel...

M.v.h. L. Madsen

Reply to
Lasse Madsen

Hej Sanmann,

Jeg forstår ikke lige hvordan denne opstilling kan løse mit problem ?

/M.v.h. Lasse

Reply to
Lasse Madsen

"Lasse Madsen" skrev i en meddelelse news:csc4vi$1mpt$ snipped-for-privacy@news.cybercity.dk...

Nej faktisk ikke. Det er ret anvendt. Den sættes over indgangen for, at kvæle "lyn pulser" ( surge ).

En surge puls kan være op til flere kV, og har et mægtigt energi indhold. Pulsen kommer via dine kabler, og skal afsættes et eller andet sted. Hvis ikke i en tranzorber eller varistor, bliver det i din optokobler/resten af elektronikken.

Det er standard procedure at bære øjenbeskyttelse og høreværn når man i laboratoriet laver surge tests, da komponenter kan eksplodre under testen. Ved lavere niveauer af surge pulser ( 0,5kV ) , som nok ca. er det niveau din elektronik skal kunne holde til, kan strømmene i nævnte tranzorbere i nogle millisekunder komme op omkring 30A.

Problemet med optokoblere og burst pulser er, at de meget højfrekvente pulser drøner lige igennem overførings kapaciteten mellem lysdiodesiden og over i basis på den indbyggede transistor. Dette medfører at transistoren kortvarigt lukker op hver gang der kommer en flok burst pulser. Dette kan af din processor opfattes som om indgangen har været aktiveret kortvarigt. Bursts pulser er meget hyppige i industriel elektronik, hvor induktive laster hele tiden kobles til og fra. Så har du feks en styretavle i nærheden der kobler ting og sager til og fra nettet, kan du være helt sikker på at din elektronik bliver bombarderet jævnligt.

Okay så er man jo lidt bundet her.

I øvrigt findes der en række kurser og gode bøger om emnet, hvis det der med EMC har interresse. Det er jo efterhånden et krav at man som professionel elektronik konstrutør skal kunne beherske den slags. I øvrigt giver kendskab til EMC langt mere pålidelige konstruktioner, da de ikke på samme måde forstyrres af støj ude fra.

--
Med venlig hilsen

Lars M. Johansen
 Click to see the full signature
Reply to
Lars Johansen

Hej,

Sanmann wrote in news: snipped-for-privacy@tdcadsl.fjern-dette.dk:

Hvis du vil sætte de tal på, skal gate og source forbindes direkte sammen (og til Gnd), ellers er det blot minimumværdier som kan øges med potentiometret.

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.