Beregning af spoleværdi

Davs

I forbindelse med min AM radio (Se tidligere indlæg), anvender jeg to svingningskredse med to ens spoler der er viklet på hver sin ferritstang, 80 viklinger pr. stang. Jeg er interesseret i at vide spolernes værdi [henry], men da jeg ikke har et LCR meter, er jeg interesseret i at beregne værdien. Man kan ved anvendelse af Wheelers formel beregne værdien på en luftspole, men påvirkes spoles værdi ikke ved at indskyde en ferritstang, eller er det kun godheden [Q] det forbedres?

Mvh Carsten

Reply to
Carsten Wind
Loading thread data ...

Hej Carsten

det

Værdien ændres meget når der sættes en ferritkerne i og Q forringes nok. For at kunne beregne værdien skal du kende AL værdien på din ferritstav.

Lav en lille LC generator, så kan du beregne din spole ud fra den frekvens din generator svinger ved. Du kan finde nogle kredsløb der kan bruges i den orange bog.

Mvh Max

Reply to
Max

Hej

Troede at godheden [Q] blev forbedret hvis spolen var viklet omkring en ferritstang. Har Q ikke noget at gøre med følsomheden i en svingningskreds til f.eks. en antennekreds?

Jeg kan selvfølgelig som du foreslår, lave en LC kreds med spolen, og udfra formelen for fcutoff udlede spolens værdi. Men det kræver jo så en opstilling, og jeg var mere interesseret i hvis værdien kunne beregnes udfra spolens og ferritstangens fysiske data.

Nu nævner du en orange bog, hvad er det for en?

Mvh Wind

luftspole,

Reply to
Carsten Wind

Grunden til at man vikler om en ferritstang er at indsamlet et magnetfelt. Altså at den skal virke som antenne. Med stangen får du en større spænding over spolen, ligesom den bliver retningsbestemt. Q faktoren beskriver forholdet mellem impedansen af spolen (ved resonans) og den tilsyneladende tabsmodstand.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Hej Carsten

udfra

Det er nu også rimeligt nemt at lave et L meter, kik på det her

formatting link

50 FET Projects.

Mvh Max

Reply to
Max

Der er sgu også et Q ved andre frekvenser end ressonans, unge mand :) Q er jo netop frekvens afhængig. Q=XL/r

--
Anders W. B.
2. års Elektronik fagtekniker lærling
anderswb (snabelA) mailme (prik) dk
Reply to
Anders B

Det ved jeg, men da det ofte er interessant at kende Q for en svingningskreds fortalte jeg om det. Q'et siger jo noget om selektiviteten af modtagerens afstemte kreds, og det var jo netop det, der interesserede Carsten.

Q, for et svingende system, hvad enten det er mekaniske eller elektrisk, er også det antal svingninger, der går inden amplituden er faldet til

1/e gang udgangsværdien.

Du behøver hverken skrive "sgu" eller "unge mand"

Bo //

-ingen signatur

Reply to
Bo Bjerre

Davs igen

Kunne der være en ide i, ikke at vikle spolerne i svingningsskreden omkring en ferritestang, hvis man vil anvende en ekstern antenne? I så fald ville man vel kunne "nøjes" med en luftspole i svingningskredsen? Grunden til mit spørgsmål er lidt at jeg gerne vil erstatte min hjemmelavet spole på en ferritstang med en fabriksfremstillet. Spørgsmålet er så om ikke en drosselspole vil være god nok, eller om jeg er nød til at anvende en spole der f.eks. er bygget ind i et ferritehus. Jeg har regnet min spole ud til at skulle have en værdi på 180uH, hvilket jeg ikke i en ferritudgave har kunne finde nogen steder. Men hvis jeg vælger en drosselspole, vil det vel også gå ud over det samlede Q i svingningskredsen!

Mvh W>

svingningskreds

Reply to
Carsten Wind

Ment i sjov. Glemmer at ironi gør sig dårligt på tryk.

--
Anders W. B.
2. års Elektronik fagtekniker lærling
anderswb (snabelA) mailme (prik) dk
Reply to
Anders B

Hej Anders

Hvis man husker den lille :-) , ja så går det bedre :)

Mvh Max

Reply to
Max

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.