Begyndersp. om LED og modstande

Jeg ved det godt. Jeg er den type, som får ting til at virke efter trial-and-error metoden. Ofte virker det jeg laver, men uden den teoretiske baggrund kan jeg hverken forklare hvorfor eller garantere hvor længe det virker. Her er mit spørgsmål:

Jeg skal drive en række LED dioder med 12V. Det er min antagelse (det bekræfter producenten) at hver diode kræver 3V 20mA. Så tænker jeg:

Jeg kan smide min 12V strømforsyning til 4 serieforbundne LED's og så virker det. Efter at lave opstillingen har jeg opnået proof of concept.

Så bliver jeg tudet ørerne fulde af "husk nu formodstande og konstantstrøm" etc. Hvorfor?

Ovenstående er egentlig det faktiske spørgsmål. Jeg er opvokset i troen på, at en strømforsyning gerne må kunne levere en milliard ampere, selvom et kredsløb kun bruger den ene af dem. Det er spændingen, der er væsentlig. Men tager jeg fuldstændig fejl?

Hvad er det værste, der kan ske ved ikke at bruge formodstande,når jeg arbejder med lysdioder?

Vh Rack

Reply to
rack
Loading thread data ...

"rack" skrev i en meddelelse news:43405512$0$78283$ snipped-for-privacy@dreader1.cybercity.dk...

Ja du tager fejl, fordi lysdoder er strømstyret og ikke spændingsstyret, derfor skal du have fx. en modstand i kredsen. Men måske din strømforsyning er så blød at den i sig selv begrænser. Prøv at måle strømforbuget i diode kredsen.

Børge

Reply to
bl

"bl" skrev i en meddelelse news:43405e6d$0$87549$ snipped-for-privacy@dread16.news.tele.dk...

som børge skriver så er en diode spændings styret. men en diode har også en dynamisk modstand. den modstand ændrer sig med strømmen og tempraturen. så derfor skal man huske en formodstand. har du målt hvor meget strøm der trækkes ? Det er den dynamiske modstand der sørger for at dioderne sandsynligvis ikke er døde endnu. jeg ville demontere en diode og montere en modstand på mellem 100 og 150 ohm

Jacob

Reply to
Jacob

rack wrote in news:43405512$0$78283$157c6196 @dreader1.cybercity.dk:

En lysdiode lukker ikke strøm igennem før spændingen over den har nået et vist niveau; i dit tilfælde 3 Volt. Til gengæld lukker den helt op når spændingen er nået, og hvis du ikke har en modstand til at begrænse strømmen vil lysdioden straks brænde af.

I den opstilling du beskriver kan der ske en af to ting: Enten er spændingen lidt for lav til at åbne lysdioderne, eller også er spændingen stor nok til at mindst en af dem brænder af.

Hvis du sætter to lysdioder i serie med en formodstand, så skal modstanden levere 10 mA ved (12-3-3)=6 Volt. Det vil sige at modstanden skal være 600 Ohm. Du kan også sætte tre lysdioder i serie og bruge en modstand på 300 Ohm, men så er din opstilling efterhånden meget følsom for spændingsudsving.

Der findes i øvrigt lysdioder med indbygget formodstand; det er måske sådan nogen du har.

mvh. Erik Klausen

Reply to
Erik Klausen

Erik Klausen wrote: > En lysdiode lukker ikke strøm igennem før spændingen over den har nået et

Det jeg faktisk har i tankerne at lave er følgende:

Jeg vil lave en klods med 3 stk. af følgende dioder sat i serie:

formatting link

Specifikationsmæssigt ser de ud til at trække 3,4V 20mA

Klodsen skal fødes med 12-14V fra en strømforsyning der kan levere 10A. Det skal nemlig være muligt at koble mange klodser sammen.

Som jeg regner ud skal der spændingsreguleres således:

12V - 3x3,4V = 1,8V

Jeg kan ikke lige gennemskue hvilken modstand der skal på, for når jeg regner med formlen U = R * I så kender jeg U, men er I så 3 x 20 mA eller hvad?

Jeg skal så samle en hel række klodser parallelt som skal kunne sættes sammen med eksempelvis han/hun-jackstik eller en anden nem og billig løsning.

Det skal være så biligt og simpelt som muligt.

Reply to
rack

Det er forskellen mellem simple talregnerier og virkeligheden:

Hvis nu dioderne i virkeligheden (tolerancer) bruger 30 mA ved 2.9 volt, og f.eks. er oppe på 50 mA ved 3.2 volt .. og din strømforsyning i virkeligheden giver lidt for meget .. så bliver lysdioderne overbelastet.

I alle fald vil strømmen gennem lysdioderne variere ret meget når spændingen varierer en lille smule omkring 3 volt ... så det er ikke en god konstruktion som satser på at strømforsyningen er meget præcis for ikke at lyse for lidt eller for meget... modstandene hjælper på dette..

MVH Søren

Reply to
Soren Kuula

rack skrev i en meddelelse:

Nej, I=20 mA. Grunden hertil er at du kobler dine lysdioder i serie.

Altså mangler du blot at regne: R=U/I Da du har regnet ud at du skal have et spændingsfald på 1,8V over din modstand er det nu blot at putte tallene ind i ohm's lov.

Altså, 1,8V/0,02A=90 ohm brug en 100 ohm's modstand.

Tip. Hvis du vil føres lidt mere ind i elektronikkens verden, er bogen Anvendt Elektronik af Jan Soelberg et godt sted at starte, det skal være 9. udgave og ikke 10. som er omskrevet udgave af Niels Dreijer.

Mvh Gert K.

Reply to
GK

modstandene hjælper på dette..

Jeg forstår ikke helt... Modstandene hjæper på ustabile strømforsyninger og ukendte tolerencer? Hvis strømforsyningen ved et uheld kommer til at levere 14V i stedet for 12V, så skal der vel en anden modstand på, ikke?

Reply to
rack

"rack" skrev:

Du bør overveje at beregne udfra den højest forekommende spænding.

Nej, ved serieforbindelse øges den samlede spænding, effekten pr. LED - og dermed strømmen - ændres ikke.

/J

Reply to
Jante

rack skriver:

Jo, men du kan også vælge en modstand med en sikkerhedsmargen. Skal jeg bruge en lysdiode på 12 volt, sætter jeg som regel en 1Kohms modstand på. Det får strømmen til at være ca 10mA. Forskellen på lysudbyttet ved

10 og 20 mA er ikek særligt stor og ændrer forsyningen sig til 14 volt, kører jeg med 12mA.

Vil du have noget der er helt uafhængigt af forsyningsspændingen, skal du have en strømgenerator (se min private hjemmeside).

Klaus

--
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
  Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
                 http://home6.inet.tele.dk/moppe
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.