batteri power istedet for en trafo??

Jeg har en forforstærker som jeg godt ku tænke mig at sætte batterier til istedet for den traditionelle løsning med trafo. Kan dette lade sig gøre?? Efter hva info siger drejer det sig om

60volt og 25 VA pr kanal.
Reply to
klaus
Loading thread data ...

Havde regnet med at der ku laves 1 sæt batterier til hver kanal så det ik blir så voldsomt.

Reply to
klaus

Jeg ved ikke om det kan lade sig praktisk gøre i din forstærker, men basalt set kræver det:

- batterier, kraftige, du taler trods alt om 50 VA!

- oplade-elektronik

- monitor-elektronik for at undgå for kraftig afladning

På et tidspunkt byggede Elektor en batteri-drevet forforstærker, måske er der noget hjælp at hente der. Jeg kan dog ikke huske hvornår den artikel kom.

/Thomas

--
Life's not fair - but the root password helps.
Reply to
Thomas Skyt

Jo den blir lidt varm. Faktisk mere end min effekt børge på 180watt. men ok det er også klasse A den kører. Det var egentlig for at prøve noget nyt. Måske man bare sku skaffe en trafo mere så der er en til hver kanal.

Reply to
klaus

Jeg undres engang imellem over hvordan man designer forstærkere. En forforstærker løfter signaler op fra f.x. en pickup til linjeniveau, der mig bekendt er under 1volt. Derfor undres jeg over at en forsyning på 60Volt skulle være nødvendig, med mindre det er med rør.

Et samlet effektforbrug på 50watt? -bliver den meget varm?

-ja, det er muligt at batteriforsyne alt, hvis man vil. Men hvorfor vil du bruge batterier? jeg går ud fra at udgangsforstærkeren også er tilsluttet en stikkontakt?

60 Volt, kan du opnå ved at tage 48 almindelige genopladelige AA celler, og serieforbinde dem. Med batteriholdere vil det nok fylde det samme som 2-3 mælkekartoner. Hvis du køber de gode på 2300mAh, og tager 50watt ud af dem, er de flader efter ca to og en halv time.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Det kan der også, men du skal stadig have nogle relativt store til et udgangstrin. Hvis vi antager 60V og ca. 450 mA (25VA på 60V), så vil du med 40 AA celler på hver 2000 mAh kunne spille godt og vel 4 timer på een kanal. Det vil være bedst at samle batterierne til begge kanaler, da du dermed undgår at et stykke med meget bas på højre kanal efterlader dig med 3 timer monoton musik på venstre kanal :-)

Kig evt. på nogle bly-batterier, 12V 7Ah fylder ikke meget og noget step-up SMPS samt et hav af udglatnings-kondensatorer vil kunne forsyne hver kanal i ovennævnte 4 timer. Oplade-elektronikken til bly-batterier er relativt simpel, men de må absolut ikke aflades under en vis element-spænding.

/Thomas

--
Life's not fair - but the root password helps.
Reply to
Thomas Skyt

klaus skriver:

Jep, regn selv, sammen, hvor mange autobatterier du skal bruge.

Klaus

--
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
     Modeltog, NE2 internetopsætning, elektronik og andet:
                 http://home6.inet.tele.dk/moppe
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Jeg turde ikke foreslå en switchmode power supply. Der er nok nogle, der mener at kunne "høre" hvor strømmen kommer fra.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Og hvorfor skulle du have een til hver kanal ?

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Du skulle oplyse hvilket fabrikat og type det drejer sig om. Men jeg ved det, fakta kan ødelægge enhver god diskussion...

(Jeg har erfaret at mange er ikke meget for at fortælle ret meget i deres indlæg. Jeg har aldrig fundet ud af hvorfor. Er I ikke interesserede i gode svar.??)

Men svar på dit spørgsmål: Det kan det sagtens.

Er det du oplyser indgangseffekt.? Eller øjeblikseffekt ved max. last.?

En forforstærker har normalt et ganske lavt forbrug. Så jeg tvivler meget på at det du skriver er det der skal trækkes fra batteriet. Tabet i transformeren er sikkert lige så stort som effekten der trækkes ved fuldlast.

F.eks. RIAA forstærkere til gammeldags pladespillere er/var ofte forsynet fra batteri. Såvidt jeg ved.

Det du har svarer til, med lidt mere effekt.

Hvis du laver 1 pr kanal vil 2 små være ca. lige så voldsomt som 2 separate. Eller sikkert mere. Der må være noget der er fælles.

Mvh. Jørgen

Reply to
Jørgen Rasmussen

Det var netop af hensyn til dem at jeg foreslog "et hav af udglatnings-kondensatorer" og forresten ville nogle kraftige transistorer til en efterfølgende regulering også være en mulighed, men ialt er vi nok efterhånden oppe på en 2-3 skotøjsæsker med strømforsyning ...

/Thomas

--
Life's not fair - but the root password helps.
Reply to
Thomas Skyt

Det er jo velkendt at alt under 300kW ikke er nok til at styre en forforstærker (som i øvrigt bør kunne drive en belastning på 0,5 ohm parallelt med 2200 uF med fuldt sving - vi snakker her min. 100 VRMS for nok dynamisk headroom - og uden målelig stigning i forvrængning i forhold til 47 kohm parallelt med få hundrede pF - ellers er man _sikker_ på at miste detaljer og lydbilledet klasker sammen som en hundestejle på 8000 m vand). Da vi således ser, at 300kW er mindste fællesnævner, og overdimensionering er godt, vil jeg foreslå en foryning i stand til at afgive 300 MW over en periode på 240 sekunder, så der er nok til musikkens kraftigste detaljer, Husk, Ohms og andre anerkendte videnskabsmænds love gælder _ikke_ her! :-)

Mvh. Anders, selv lidt hifi-nørd, men tror mere på Ohm, Laplace & Co. end woodo

Reply to
Anders Henriksen

Selvfølgeligt, for enhver ved jo at kræsne Hi-Fi nørder er i stand til at høre når faster Oda 300 km. væk tænder sin kaffemaskine, hvis ikke vi regner så store reserver med.

Du ved vel godt at højtydende fusionsreaktorer i mini-format endnu ikke er færdig-udviklede?

/Thomas

--
Life's not fair - but the root password helps.
Reply to
Thomas Skyt

Ja det er bare en dårlig vane. Så her kommer info.

SPECIFICATIONS Gain 15 dB bal in / bal out 15 dB unbal in / bal out

9 dB bal in / unbal out 9 dB unbal in / unbal out Freq. Response -3 dB @ 5 Hz -3 dB at > 100 kHz Distortion < .1 % THD typically .01% @ 2 volts @ 1KHZ Maximum Output 15 volts rms. bal out 8 volts rms. unbal out Output Impedance 0 - 1000 ohms unbalanced 0 - 2000 ohms balanced Input Impedance 10 kOhm unbalanced 20 kOhm balanced CMRR typical -80 Db, 20-20 KHz Crosstalk typical -90 dB, 20-20 KHz Output Noise Noise floor < -120 dBV, 20-20 KHz Power Consumption 25 watts

Jeg kører så ubalanceret

Reply to
klaus

Den ville jeg godt måle efter.

Urealistisk.

Det er under 1uV i hele frekvensområdet.

-- Jeg kan virkelig ikke se, hvad det skulle betyde, at forbinde en 0,1 mm X 1 mm tin-fyldt kobberbane i ét apparat med en anden 0,1 mm X 1 mm tinfyldt kobberbane i et andet apparat, via et sølvbelagt 4 mm2 polafhængigt højteknologisk kulfiberinfiltreret kabel til et astronomisk beløb.

Tro flytter ikke bjerge. Tro flytter kroner.

Reply to
Ole Geisler

Det ved jeg nu ikke. Jeg bruger opamps, der kan holde ca 1uV RMS fra 10Hz til 1MHz. De hedder AD797-B, og er bestemt ikke en lavpris forstærker. De kan forsynes fra +/-5Volt. 1.000 stk prisen ligger omkring 35kr. Den har været på markedet siden starten af 1990'erne, og er ikke overgået af andre opamps, men hensyn til støj

formatting link

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Det er bare et spørgsmål om, at benytte eet batteri, tilkoblet eet stk. step-up/boost konverter! :-)

Hilsen Lars

Reply to
Lars T. Thomsen

"Lars T. Thomsen" skriver:

Uhanej, det er for farligt !

Klaus

-- Modelbane Europas hjemmeside:

formatting link
Modeltog, NE2 internetopsætning, elektronik og andet:
formatting link

Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Ja, men det det værste er jo at tilledningen til kaffemaskinen er flerkoret (slår korsets tegn for mig i ren rædsel over ordet). Det giver en frygtelig uro i elektronernes bevægelse, når de hopper fra den ende leder til den anden. Og det gør de, for potentialet i de enkelte ledere ligger milevidt fra hinanden. Signal-/støjforholdet røger helt hen i vejret og det knaser, buldrer og brager i højttalerne, og venstre højttalers signal ryger om til højre side og omvendt. Nej, flerkoret kabel (uha, jeg kan ikke lide det ord) duer ikke en gang til bas :-)

Skal man ikke bare bruge en strømspole (Var det ikke High Fidelity, der skrev noget i den stil?)?

Endelig må man regne med at det gode, grøntmalede netkabel - som _kun_ må anvendes i _een_ bestemt retning, da kablet er optimeret til strømpassage i lige netop denne retning (vi er ligeglade med at det er AC, som overføres) - er lavet med negativ impedans :-)

Mvh. Anders

Reply to
Anders Henriksen

Hejsa

What, jeg kan da lave en klasse A forforstærker som ikke engang bruger i watt...

MVH Søren

Reply to
Soren Kuula

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.