Baterilading, Ni-Cd. 2

Der forekommer ofte kortsluttning i Ni-Cd enkeltseller. Jeg forsøker som regel å brenne bort kortsluttningen ved å "lade" sellen ved hjelp av en opplader kondensator: 43 000 uF og 30V. Det fungerer som regel etter 1 - 5 forsøk. Noen ganger adskillig flere.

Broderen min bruker 300 000 uF, 15V. Han raporterer dårligere resultat. Kapasitet og spenning ble slik på grun av tilgjengelige kondensatorer.

Spørsmålet er så: Hvilken spenning og kapasitet bør vi velge dersom valget er fritt, det vil si, om vi har fritt kondensatorvalg? ( Spenningen kan ordnes.)

HM

Reply to
Harald Mossige
Loading thread data ...

"Harald Mossige" skrev i en meddelelse news:44ba3f81$ snipped-for-privacy@news.wineasy.se...

Spændingen er ikke det der har den store betydning her, du har brug for en meget stor strøm i kort tid, så se efter nogle low esr. kondensatore og brug tykke / korte ledninger. Jeg mener dog ikke det kan betale sig at "genoplive" kortsluttede celler, de er jo defekte og vil som regel dø igen inden for kort tid.

--
Hilsen
   Peter N Petersen
 Click to see the full signature
Reply to
15kw

"Harald Mossige" skrev i en meddelelse news:44ba3f81$ snipped-for-privacy@news.wineasy.se...

Deffekte celler kasseres. normalt når en celler kors slutter udløses resten af energien i cellen. så er der adskillige hundrede amperer der løber. Men er cellen ikke kors sluttet og du udfører din "ladning" kalder man det at pushe / zappe cellen. så kan den levere hørere strøm uden at spændingan falder. man sænker den indre modstand. der findes firmaer der laver den slags og laver gode penge på det.

Jacob

Reply to
Jacob

5

valget

Ja, selvsakt.

Ja, nei. Når sellen kortsluttes, er det ofte på grund av et myelinliknende vev som bygges mellom polene. Når den første lille kortsluttning oppstår, forsøkes restkapasiteten å frigis, men det fører til så stor strøm at myelinet i kortslutningsområdet brennes bort. Elementet blir degradert, og til sist fungerer det ikke i en bateripakke.

Jeg har ikke sett "reperasjonen beskrevet i fabrikantenes literatur. Vi har kallet operasjonen "å skyte" bateriet, på grund av smellen fra kondensatoren. Jeg skifter gjerne navn til "å zsppe" :-)

Det fungerer ofte. Poenget er: det er mange ganger bedre å bruke et dårlig, "reperert" bateri enn å være uten intil der gis mulighet til eventuellt å kjøpe nytt.

der findes firmaer der laver den

Meget interessant. Jeg bør kanskje bygge meg en super, universal lynlader med logging til PC, utladningstest og ny oppladning. Der er for mange som strekker vellviljen min uhøflig langt :-)

HM

Reply to
Harald Mossige

"Harald Mossige" skrev i en meddelelse news:44babe6e$ snipped-for-privacy@news.wineasy.se...

Jeg tror du misforstår noget. når man pusher / zapper batteriet er det ikke helt så simpelt som du angiver.

formatting link
gør sig i batteri zapning. Næsten alle seriøse hobby ladere kan tilsluttes en pc så man kan se op og afladningskurve. så intet nyt der.

Reply to
Jacob

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.