Audio-religion eller???

Hej NG

Jeg har en kammerat med lidt for mange penge som lige har været ude at investerer i nyt kabel til hans anlæg (mellem CD-afspiller og forstærker). CD-afspilleren spytter digitalt ud og anlægget tager selvfølgeligt digitalt ind. Kablet som han har købt er et "QED Signature 75 kabel" til 799kr.

formatting link

Specifikationerne for kablet er:

  • Coaxial digitalkabel m/ RCA-stik
  • Sølvbelagt 99,999% OFC Solid Core
  • Foamed Low density Polyethylene
  • Dobbelt skærm med aluminium og forsølvet kobberstrømpe
  • Impedans: 75ohm
  • Rhodium-belagte reference stik
  • Længde: 1 meter

Og alt det der lyder jo meget godt... men... siden der nu er tale om digital lyd kan jeg ikke lige se hvad dette kabel kan, som ikke kan lade sig gøre i et kabel til en flad 50'er. Et logisk '1' bliver jo ikke bare til et '0' eller omvendt sådan bare uden videre.

De faktorer som jeg kan komme i tanke om kan spille ind er:

-Impedans: Men om der er tale om et kabel til 800kr eller 50kr er det vel stadig 75ohm.

-Kapacitet: Flankerne kunne jo blive lagt lidt mere ned på et kabel med højere kapacitet, men så længe at kapaciteterne ikke kvæler CD-afspillerens output eller umuliggøre detekteringen i forstærkerens input kan jeg ikke se at dette skulle gøre noget.

-Dæmpning(som jo nok har noget med kapaciteterne at gøre): Slet ikke aktuelt i dette tilfælde da der kun er tale om et kabel på 1m.

Nu ved jeg godt at religiøse lydfolk er i stand til at høre uendeligt langt ud over det meneskeligt hørbare område (både frekvens og lydstyrke), men jeg kan virkeligt ikke se at sådan et kabel skulle gøre en forskel. I det tilfælde at noget data skulle blive transmiteret med fejl mener jeg jo at det ville lyde som nogle 'blobs' og ikke som "manglende detalje", "head-room" eller andre ufaglige udtryk.

På trods af alt dette påstår min kammerat at han sagtens kan høre forskel på et 50kr, 600kr og 800kr kabel. (lydkvalitet i samme rækkefølge). Jeg mener at det han kan høre er lyden af 800kr der bliver flået op af hans pung(Afspillet på et godt anlæg selvfølgelig).

Jeg har diskuteret sagen med 5 af mine kammerater og vi mener alle det samme. Vi er alle ingeniør studerende ved Napier University, Edinburgh så hvis vi tager helt fejl kan det da godt være at vi skal tage et semester eller to om.

Med venlig hilsen Søren P. Schmidt

Reply to
"Søren P. Schmidt"
Loading thread data ...

Hej Søren

Bare det at i kan komme i tanke om at stille spørgsmålet burde egentlig gøre at i skulle overveje om alle semestrene om :)

Mvh Max

Reply to
Max

Hehe... Korekt, men min kammerat troede ikke rigtigt på det, så jeg måtte hive lidt flere folk ind for at overbevise ham... Tro mig... det var et prompte og enstemmigt "du er blevet taget i røven" der lød fra alle... Men min kammerat tror nu mere på hans egne ører end fysiske love, derfor dette indlæg.

Reply to
"Søren P. Schmidt"

Snu uvitenheten til egen fordel: Kjøp en Kr 50 kabel. Støp på en "utvekst" som ferittkjernen på en skjermkabel. Fortell kameraten din om semesteroppgaven din: Protofyseforvrenginger i digitale kabler og antifilter som kompenserer UVF.

Fortell ham også om de nye komponentene som er tilgjengelige, - - for dem som har råf til det: ADK med FDO, og at du har bygget in antifilteret i en vanlig kabel, 23,14 % bedre en den forrannevnte kabel.

Tilby han kabelen for ? kr 1250.

HM

Reply to
Harald Mossige

formatting link

Prøv at spørge ham om lodningerne, samt printbaner på printkortet hvor stikket sidder, også er sølvbelagt nissestøv :)

0 er 0 og 1 er 1, jeg kan heller ikke se at det skulle kunne hjælpe en disse.

Mvh Jacob

Reply to
Jacob Rungwald

Nå, ja, waaa...

Jeg har oplevet diskussioner om optiske kabler, hvor det var vigtigt hvilke materialer connectoren og kabelkappen var lavet af. Ingen var i tvivl om at lyden var bedst hvis stikket var af keramik. Ikke alle har set lyset.

Jeg har mødt andre, der "kan høre forskel" på hvilken type kabel, der går fra stikkontakten til forstærkeren og forsyner den med 230VAC. Hvad der sidde mellem stikkontakten og elværket er ikke relevant.

Stil evt. samme spm i en newsgruppe for audioholikere.

Lav et dusin festlige tegninger af gyldne ører, '0' og '1' taller, forskellige kabler og pengesedler. Undlad offentliggørelse :-)

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

"Bo Bjerre" skrev i en meddelelse news:43e99e68$0$9303$ snipped-for-privacy@nntp02.dk.telia.net...

Der kom dagens livsforlængende latter ;o) (på trods af de tanker der lå bag)

mvh Ebbe

--
Mænd holder ikke op med at lege fordi de bliver gamle.
Mænd bliver gamle fordi de holder op med at lege.
Reply to
Ebbe [7000]

formatting link

Det er i hvert fald et flot kabel i en lækker mekanisk/synsmæssig kvalitet og alene af den grund kan jeg da godt forstå at nogle køber kablet. Lidt som kvinder køber smukker - de er mindst lige så uanvendelige ;)

Men betale sig lydmæssigt... Næppe.. Det er ikke uden grund at man i seriøse eksperimenter giver en kontrolgruppe placebo.

Prøv du at lave en blindtest med ham, hvor du bruger hans dyre kabel og så et af de lakridser der plejer at følge med (er det et stereo bruger de bare kun den ene leder).

Mvh Morten

Reply to
Morten

Flot.

Heh - jeg tror i skal stole på jeres første indskydelse. kammeraten er klart blevet taget i numsen.

Men på den anden side : hvis han nu synes han kan høre det, jah, så lad ham dog blive i troen. Se blot hvad religion kan gøre ved folk.

Lad araberne have Muhammed i fred - og audiofanatikerne have deres kabler i fred. Vi andre kan så smile lidt ad det, og bruge vores liv på realiteter.

Reply to
Christian P.

-så er det da ærgerligt, at man ikke anbringer kabler og stik på FORSIDEN af apparaterne, så de kan se hvad pengene er brugt til.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Det drejer sig om jitter. Nuller og et-taller bliver ikke fejlfortolket, men timingen forskydes forskelligt i forskellige kabler. Det påvirker den faselåste clockoscillator i D/A-konverteren. Stejlere flanker på digitalsignalet vil medføre at oscillatoren kører mere præcist i frekvens, med lavere frekvensmodulation. Det skulle efter sigende kunne høres. Timingsfejlene måles i picosekunder, så jeg undrer mig også over at det skulle være hørbart, jeg har ikke selv nærlyttet på det, jeg synes det lyder fint med optisk overførsel, selvom det betragtes som ubrugeligt pga. alt for bløde flanker i overførslen.

I princippet skulle fejlen og dermed forskellen på kablerne forsvinde hvis man optog digitalsignalet på en DAT eller anden digitalt optager, og afspillede det derfra (med indbygget D/A eller samme kabel hver gang). Det kunne være sjovt at teste.

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

formatting link

Returner og få pengene tilbage - kort og godt.

Det der er det, jeg kalder afhornning af småtyre. Køb et stykke ganske almindeligt antennekabel og monter de fornødne stik. Det skulle ikke undre mig, om det ikke er ganske almindelige phonostik.

Det, der er vigtigt - det mest vigtige - er, at kablet er et 75 Ohm kabel, og det er alle sædvanlige antennekabler - køb det hos en radioforhandler, der alligevel har det hængede på ruller à 100 m.

Desuden alle de forgulte stik eller dem uden er alligevel ikke stik med en impedans på 75 Ohm. Det er de fleste antennestik nu heller ikke, og det er ikke dér, der er problemer med mindre man har sjusket med monteringen.

--
Med venlig hilsen
Karsten H. Jensen
 Click to see the full signature
Reply to
Karsten H. Jensen

Det er vel derfor, at det skal termineres med et 75 Ohm's kabel. 50 Ohm duer i hvertfald ikke i det "lange løb".

--
Med venlig hilsen
Karsten H. Jensen
 Click to see the full signature
Reply to
Karsten H. Jensen

Det mener du ikke seriøst?

Jah, joh meeeeeeen er det ikke lidt langt ude.

I alle tilfælde bær det kunne løses med en Schmitt-trigger ;-)

Det er der meget der skulle.

Reply to
Christian P.

Ulrik Smed wrote: > Det drejer sig om jitter. Nuller og et-taller bliver ikke fejlfortolket, men

Jeg vil meget gerne have dette af- eller bekræftet, så hvis der er nogen der kan komme med en dybere forklaring vil jeg blive meget glad.

Jeg har hørt noget med at man kan forbedre CD-afspillere ved at udskifte standard oscillatoren med en bedre oscillator, men dette har vel noget at gøre med læsning af skiven. Jeg mener også at korrekt timing i forstærkerens D/A konverter har noget at sige, men hvorom alt er kan jeg ikke se hvorledes kablet skulle spille ind. Hvis der er forsinkelse i kablet burde alle bytes jo bare være forsinkede ens... (De kan jo ikke overhale hinanden).

Jeg syntes at det her lyder som noget sludder... Kunne forstærkerens indgang ikke betragtes som en digital optager, som afspiller lyden via en DAC... Eller hvad er det du prøver at sige... Det er ikke godt nok at ryste nogen udtryk af sig uden at have belæg for dem... Det er det som adskiller audioholikere og elektronikfolk.

Så hvis der er noget om snakken, vil jeg gerne have det uddybet og meget gerne skåret i pap.

Mvh Søren

Reply to
"Søren P. Schmidt"

Når flankerne er runde bliver tidspunktet hvor digitalindgangen skifter mellem 0 og 1 lidt mere usikkert. Denne usikkerhed forplanter sig til clockens faselås og får den til at svinge med en lidt mindre stabil frekvens.

Forskellen er at D/A'en skal synkroniserer til den indkommende datastrøm. I en optager der afspiller går synkroniseringen den anden vej, hvis den bruger indbygget D/A. Timingsfejl fra under optagelsen vil forsvinde ved afspilning fordi timingen resynkroniseres til en fast clock uden faselås. Problemet i D/A'en kan mindskes ved at give den en RAM-buffer (FIFO register) som optager nogle sekunder, så behøver den faselåste clock ikke at kunne regulere frekvens ret hurtigt, og jitteret kan dæmpes med en længere tidskonstant i faselåsen. Prøv at læse "Tecnical Papers" her:

formatting link
Specielt denne:
formatting link
Det er nogle hardcore nørder der både er audioholikere og elektronikfolk, samtidig. :-)

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

Jo.

Jo! :-)

Det duer ikke, for det er tidspunktet denne schmitt-trigger skifter på, der skrider en anelse mellem hver flanke. Jo stejlere flanker, jo mere præcist skiftetidspunkt.

;-)

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

hmm... prøv lige at læs det her for dig selv ulrik... når oscillatoren er faselåst betyder det jo NETOP at den låser på det indkomne signals fase... derfor vil den altid køre i takt med det signal der kommer fra kablet - også selv om det er blevet faseforskudt i forhold til hvad det oprindeligt var - og i teorien er det jo også ligegyldigt da CD afspiller og forstærker ikke er synkroniserede... Som skrevet længere nede "overhaler" bittene jo ikke hinanden og faseforskydningen for enden af kablet vil jo være ens for et 0 og et 1 tal...

hvis du kan høre noget der varer 1000 picosekunder så må du have verdens "hurtigste" ører...

mvh Rasmus

Reply to
Rasmus M. Jensen

_frekvens_ - ? Kom igen!

Tak.

Om det så var trekanter - så ville skiftetidspunktet være veldefineret.

Ja!

Reply to
Christian P.

Endelig et seriøst indlæg. Jeg vil ikke uddybe nærmere men blot tilslutte mig det ovenstående, og så råde folk til at ignorere de personer der uden dokumentation påstår at det er lige så godt at "købe det billige" uden at vide hvad "det billige" nærmere bestemt er, eller uden at forholde sig til hvilke parametre der gør sig gældende for S/PDIF formatet (der i modsætning til mange andre digitale protokoller udover data også indholder et clocksignal der ofte anvendes som tidsreference i D/A-konverteringen).

Det er korrekt. De fleste D/A-konvertere (herunder surround-dekodere) bruger inputsignalets indlejrede clocksignal som tidsreference, men hvis man opsamler data'ene og clocker dem til D/A-konverteren med en ren clock der er genereret i apparatet, så bliver apparatet 100% uafhængigt af kablets karakteristikker, såfremt datatransmissionen er fejlfri (hvilket den altid er på S/PDIF).

I en bog jeg læste for lang tid siden skrev forfatteren: "Hvis du kan høre forskel på forskellige digital-kabler er det et tegn på at modtagerapparatet er dårligt designet". Det er også rigtigt, men faktum er at mange apparater i dag er "dårligt designet" i den henseende, eftersom det er billigere at bruge den indlejrede clock fra inputsignalet, end det er at designe en separat clockgenerator og et reclocking register til data.

Derfor er det både muligt teoretisk og praktisk at høre forskel på digital-kabler, men kun i "dårligt designede" produkter.

Reply to
Thomas Thorsen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.