Arbejdstilsynet. udsugning til loddekolber..

og

(og

Hvilket smeltepunkt ?

-har du prøvet det i praksis ?

Bo //

Reply to
Bo Bjerre
Loading thread data ...

"Bo Bjerre" skrev i en meddelelse news:41a3115a$0$25964$ snipped-for-privacy@nntp06.dk.telia.net...

Hvilket smeltepunkt ?

Hej Bo! Jeps, jeg har testet noget tin fra "Sparkle ESC" type M705. Det er japansk og kommer fra "Senju Metal Industry". Handlet via fa. HIN i Horsens. Smeltetemp. ligger omkring 212 grader(så vidt jeg husker), og det er behageligt at arbejde med. Flyder fint ud omkring komponentbenet, men størkner med en noget "muset" overflade. Det er et kendt fænomen, og kan måske skyldes en for lav temperatur på printet og dermed en for hurtig nedkøling...... Jeg eksperimenterer lidt med forvarmning af printet ligesom man gør ved SMD for at undgå stress..... (af printet altså, hoho)

Mvh, Torben.

Reply to
Torben Wridt

Hej Torben

Så vidt jeg huser brugte jeg 360-370 grader da jeg var på kursus i blyfri. Så skal man også huske at der kan være stor forskel mellem spids temp. og den indstillede temp. på loddestationen. Især på ældre modeller men også på nye. Hvis lodningen kræver en del varme er kolbens evne til at flytte varme fra varmelegemet til spidsen også vigtig. WSL fra Weller, Tec-tool fra ERSA og Pase betragter jeg som de førende mht. at overføre effekt.

Har du erfaringe med undervarem fra Weller iforhold til Martin?

Mange hilsner Peter

Torben Wridt skrev i en nyhedsmeddelelse:cnv9op$ouf$ snipped-for-privacy@news.net.uni-c.dk...

ligesom

Reply to
Peter

"Peter" skrev i en meddelelse news:41a38aaa$0$84107$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

varme

ERSA

Hej Peter! Jeg har ingen erfaringer med Martin grej udover en SMD-pasta-maskine...... Benytter forskellige Weller-grejer uden problemer. 320 til 330 grader på spidsen ved blyfri burde være nok til småkomponenter.....

Mange venlige hilsner, Torben

P.S. Har skrevet direkte til David(som du vist kender?!)

Reply to
Torben Wridt

"Torben Wridt" skrev

Hvordan forbudt?

Forbudt at anvende i produktion?

Forbudt at anvende i reperation?

Forbudt at sælge?

Forbudt at besidde?

Mvh. Uffe Ravn

Reply to
Uffe Ravn

Fra 1 Juli 2006 er det forbudt at sælge produkter som indeholder mere end

0,1% bly. Den danske lovgivning er ikke på plads endnu.. Men det siger EU direktivet. Desuden bliver visse brommerede flammehæmmer forbudt mm. og der er krav om genanvendelse af produkterne som sælges efter denne dato. Du kan finde meget mere ved at søge på nette.

Mvh. Peter

Uffe Ravn skrev i en nyhedsmeddelelse:41a3f4f3$0$157$ snipped-for-privacy@dtext02.news.tele.dk...

Reply to
Peter

Lodde temp. afhænger af en afvejning mellem den kvalitet man vil opnå og den tid man vil bruge på det. Som jeg husker det lodder man satellit elektronik (tin/blyholdig 63/37) ved ca. 230C. Det tager så en uge at montere et euro kort (ca. 10x15cm). Ellers lodde man med SPIDS temp. op til 350C. Dette overholder specifikationer for lodning med de fleste typer normale loddetin. Er man mindre øvet og har de ekstra sekunder kan man med fordel lodde med

320-330C. Blyfri loddes med en temp. ca. 20 grader højre og tager lidt længer tid, da differencen mellem smeltepunkt og loddetemp. er mindre. Det er nødvendigt for at mindske risikoen for at beskadige printet.

Mvh. Peter

Torben Wridt skrev i en nyhedsmeddelelse:41a39585$0$23053$ snipped-for-privacy@nntp05.dk.telia.net...

blyfri.

og

Reply to
Peter

"Uffe Ravn" skrev i en meddelelse news:41a3f4f3$0$157$ snipped-for-privacy@dtext02.news.tele.dk...

Hej Uffe! Prøv i Google at søge på "blyfri lodning"

Mvh, Torben

Reply to
Torben Wridt

"Torben Wridt" skrev

Ingen af de link jeg så nævnte 2005, nogle nævnte 2006 andre 2007.

Fælles var dog at det var et EUdirektiv der endnu ikke ikk er vedtaget.

Lad os se hvad fremtiden bringer.

Mvh. Uffe Ravn.

Reply to
Uffe Ravn

Du slipper ikke uden om! Arbejdstilsynet kræver allerede at man skal have en temmelig god grund for at få lov til at blive ved med at bruge loddetin med bly. Og! Hvis der bruges blyholdigt tin, skal medarbejderne have målt deres blodbly (blyindhold i blodet) hvert halve år.

/Bo.

Reply to
Bo Braendstrup

Det er den 1. juli og jeg er sikker. Og den danske lovgivning skal nok komme nogenlunde på plads inden da. Det med blodbly må være din spøg? Jeg har aldrig hørt om det. Jeg ved at man han undersøgt optagelsen af bly i forskellige sammenhænge. Men blodbly målinger hver ½ år findes ikke. Desuden har arbejdstilsynet ikke noget i mod at man bruger blyholdig loddetin, når de rigtige forholdsregler tages. De store firmaer inden for elektronik produktion så som BB-elektronics, tidligere B&O nu Flextronics det gamle Flextronics i Pandrup, GPV og Grundfos har kørt flere test med blyfri og nogle af dem tilbyder der over for deres kunder. Men hovedproduktionen er stadig med tin/bly.

For øvrigt at det en misforståelse at det er miljøvenligt at skifte til blyfrit. Dette pga. højere lodde temp. som bruger meget mere energi og fordi de nye kemikalier er farlige. F.eks. er sølv skadeligt for dyr. Og bismut er næsten det samme som bly.

Man burde heller sætte inde over for batterier hvor 80% af alt bly bruges.

Også vil jeg lige sige at det var godt af vi slap af med bly i benzinen.

/David

Bo Braendstrup skrev i en nyhedsmeddelelse: snipped-for-privacy@oersted.dtu.dk...

Reply to
David

"Bo Braendstrup" skrev

Det synes jeg lyder ret voldsomt for f.eks en ellektrikker der måske svinger lodekolben hver 14. dag.

Mvh. Uffe Ravn

Reply to
Uffe Ravn

"David" skrev i en meddelelse news:41a7b2cd$0$66402$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

komme

Desuden

fordi

er

Hej David! Bismut? I hvad? Ikke i det nye loddetin!

Mvh, Torbebn

Reply to
Torben Wridt

Der er ikke hold i den med blodprøver.

Mig bekendt må man gerne bruge tin/bly til rapperationer. (med forbehold, jeg har ikke mig blyfri mappe med hjemme. Da det kun er produkter som sælges der skal være bly fri.)

Der kommer ikke Bismut i typisk håndloddetin. Det kan sikkert fås. Jeg vil anbefale at bruge en tin/sølv måske tin/sølv/kobber. Når der er tre metaller kan man tager patenter så de har en tendens til at være dyre, uden nødvendigvis at være bedre. Er man nærig og ikke så krævende kan man nok også lodde med tin/kobber. Hvilket med stor sandsynlighed vil være legering som benyttes i de fleste bølgeloddere.

Torben, jeg kan se at du/I bruger 60/40 jeg vil anbefale at benytte 63/37 da den lodder bedre. Hvis du vil kan jeg godt sende dig et graf over smelte punkt ved forskellige legeringer.

/David

Torben Wridt skrev i en nyhedsmeddelelse:41a85453$0$23085$ snipped-for-privacy@nntp05.dk.telia.net...

når

er

bismut

bruges.

Reply to
David

"David" skrev i en meddelelse news:41ab5c5d$0$66397$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

sælges

metaller

legering

da

Hej David! Det er jeg bestemt meget interesseret i. Kan du maile dit materiale? Jeg tester p.t. den tin/sølv/kobber-legering som du omtaler, og jeg synes, at det flyder pænt. Til SMD-lodning med kolbe bruger jeg en tin/bly/sølv, men skal også igang med den ovennævnte legering i pastaform. Det er jeg lidt spændt på!

Hører gerne fra dig!

Med venlige hilsner! Torben

Reply to
Torben Wridt

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.